Bleekers Rødvinssauce

Bleekers RødvinssauceEn af de første ting jeg lavede, da jeg forsøgte mig med selv at lave mad, var en hjemmeopfundet rødvinssauce. Den blev lavet første gang, da Lene og jeg stadig boede hver for sig. Lenes mor skulle komme på besøg, og vi havde lovet at stå for aftensmaden. Det endte med at blive en ret stor succes. Faktisk var dette den første opskrift, jeg lavede (på nær et par stykker, da jeg boede hjemme hos mine forældre) og skrev ned. Det endte med, hvad vi selv synes er en rigtig god rødvinssauce. Eller retter en rødvinssauce inspireret sovs. Derfor også navnet Bleekers Rødvindsauce da det egentlig ikke er en klassisk rødvinssauce i den kulinariske verden, men for os er det en helt klassisk rødvindsauce.

Saucen er ret nem at lave, men det tager en hel del tid (alt under fire timer er problematisk). Den smager super godt og vi kan godt lide at spise den til oksekød og kartofler. Den er allerede en del af vores madplan, og har været det i mange år. Faktisk har den også været på hjemmesiden i mange år, idet vi lige siden begyndelsen har haft en sektion med opskrifter under “Om os” afsnittet på hjemmesiden. Jeg syntes dog, at nu var tiden kommet til at flytte den fra denne del af hjemmesiden over til et blog-indlæg og ikke mindst til at give opskriften på rødvinssauce en opdatering, så den passer med de andre opskrifter på hjemmesiden.

/Dann

Ingredienser

  • 3 spsk olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt sort peber
  • 3 spsk tørret dild
  • 1/2 spsk tørret basilikum
  • 2 terninger oksekøds bouillon
  • ½ dl rødvinseddike
  • 1 spsk tørret timian
  • 1 tsk (dijon) sennep
  • 2 løg
  • 1 rød peber frugt
  • 400 ml. rødvin
  • 500 ml mœlk

Fremgangsmåde

  1. Skræl og hak løget fint
  2. Skræl og hak hvidløget fint
  3. Vask og hak peberfrugten fint
  4. Kom olien, salt, peber, dild, basilikum, boulionterninger, rødvindseddike, timian og sennep op i en kasserolle
  5. Varm kasserollen op til mellem varme (6/9) og lad det simre i et minut
  6. Tilsæt de hakkede løg og svits dem med i kasserollen i fem minutter under løbende omrøring
  7. Tilsæt den røde peber og lad det koge med i 5 minutter
  8. Tilsæt rødvin og lad det begynde at koge
  9. Skrud ned på lav (2/9) varme og lav det simre i 1½ time
  10. Tilsæt mælken under opvarmning til mellem varme (6/9) og rør kraftigt og konstant
  11. Lad det buldre koge i ca. 2 minutter
  12. Lad det simre i en time eller mere indtil serveringen
  13. Server i sovsevarmer
  14. Velbekomme!

Bleekers Crackers

Bleekers Crackers - close-upHjemmelavede snacks er blevet populært hos os. Derfor skulle der heller ikke mange overvejelser til, inden jeg kastede mig ud i at lave kiks. det endte med at være frygtelig nemt, men undervejs har der været mere end en del fejlslagne forsøg, hvor dejen er blevet forkastet eller det færdige resultat har været så dårligt, at det måtte smides ud. Efter nogle forsøg og en del søgen efter forskellige opskrifter på nettet, lykkedes det endelig at lave en rigtig god kiks. En kiks som vi har valgt at kalde Bleekers Crackers.

Metoden kræver en pastamaskine til at rulle dejen ud. Heldigvis har vi en sådan 🙂 Hvis nu man ikke ligger inde med dette vidunderapperat, så er det bestemt også muligt at lave dem med en kagerulle. Resultatet bliver bare ikke helt så ensartet, er min erfaring (jeg startede med at lave dem i hånden og fik først idéen med pastamaskinen sent i forløbet).

Bleekers CrackersResultatet er blevet nogle sprøde kiks med en super smag, der smager mindst lige så godt som dem, der fås i butikkerne. Da de samtidig er nemme at lave, er der vist ingen tvivl om, at vi fremadrettet kommer til at lave crackers til os selv, og til vores gæster, som en lille snack.

/Dann

Ingredienser

  • 200 ml vand
  • 400 gram hvedemel
  • 2 tsk sukker
  • 2 tsk salt
  • 3 spsk olie
  • Krydderier til drys (vi bruger peber, saltflager, timian, rosmarin, oregano, citronpeber, jomfru i det grønne frø og lignende)

Fremgangsmåde

  1. Bland hvedemel, sukker og salt i en skål
  2. Hæld vand og olie op i skålen
  3. Ælt det hele godt sammen i et par minutter
  4. Lad dejen hvile tildækket i 15 minutter
  5. Del dejen i fire lige stor stykker
  6. Rul hvert stykke fladt (ca. 1 cm i højden)
  7. Kør nu hvert stykke på en pastamaskine på den første indstilling (0) et par gange
  8. Kør herefter de enkelte stykker på hastighederne 1, 2 og 3 en ad gangen
  9. Tag en af de udrullede “baner” og placer den fladt på et bord
  10. Forbered en bageplade med bagepapir
  11. Kom vand på en hånd og kør den over dejen så den bliver fugtig på overfladen
  12. Drys med de valgte krydderier
  13. Skær dejen op ved først at dele den på langs i to stykker.
  14. Skær herefter “skiver” af ca. 2 cm bredde (eller brug hvad mønster, du har lyst til)
  15. Tag nu de skårne crackers og kom dem over på bagepapiret på bagepladen, så de ligger hver for sig
  16. Bag nu hver bageplade for sig selv i 12 minutter i en forvarmet ovn på 200 grader
  17. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af i mindst 5 minutter på en bagerist, inden de serveres
  18. Gentag skridt 9 til 17 for de sidste stykker
  19. Bleekers Crackers er nu klar
  20. Velbekomme!

Grov sennep

Grov sennepSennep er en ingrediens som jeg først i løbet af de sidste år har fået øjnene op for. Indtil da har jeg brugt sennep som tilbehør til mad på samme måde som en sovs. Men siden jeg første gang lavede vindaloo-pasta, har jeg brugt sennep til en del ting. Derfor måtte det også være tid til at lave sennep selv. Det blev til en del søgen på nettet og det endte med, at det jo faktisk er vildt nemt at lave en sennep helt fra bunden.

Nedenfor følger den standard opskrift, som jeg altid har stående i køleskabet. Den kan varieres ud i det uendelige for at få lige netop den smag, man ønsker. Et lille tip er i øvrigt at købe sennepsfrø i en helseforretning, da det ellers er super dyrt.

/Dann

Ingredienser

  • ½ dl (40 gram) gule sennepsfrø
  • 1 spsk (10 gram) sorte sennepsfrø
  • 1 tsk fint salt
  • ½ dl koldt vand
  • 2 tsk brun farin
  • 2 spsk hvidsvineddike

Fremgangsmåde

  1. Kom sennepsfrøene op i en minnihakker eller en morter
  2. Stød eller “blend” sennepsfrøene til så fin en konsistens, som ønskes (jeg laver den semi grov)
  3. Bland alle de øvrige ingredienser sammen
  4. Kog eventuelt senneppen kort, hvis smagen skal være mindre skarp – jeg gør det ikke
  5. Kom senneppen på glas
  6. Lad den stå i mindst 1½ døgn i køleskabet inden den bruges
  7. Velbekomme!

Stegte kartofler i rød sovs med tomat og sennep

Stegte kartofler i rød soves med tomat og sennepI denne uge er vi ved at forberede os på at tage på ferie. Derfor er det “tøm skabene” uge i vores madplanlægning. Det skal dog ikke stoppe os i at lave noget godt mad. Denne gang stod det på en ret med kartofler, som jeg efterhånden har forsøgt at ramme rigtigt med en del gange. De tidligere gange har der været lidt for meget eller lidt for lidt af de forskellige smage. Denne gang synes, at vi den var lige i skabet.

Retten er ikke specielt stærkt krydret, og jeg vil klart foretrække at tilsætte ½-1 tsk chiliflager. Men da familien ikke er så meget til stærk mad, så blev det ikke til noget i denne omgang (det har vi dog prøvet tidligere til min store glæde, men til de andres ubehag).

Retten kan bruges som tilbehør, i en tapas anretning, eller serveres selvstændigt, hvis det skal være en let ret. Den er nem at lave og smager godt.

Herhjemme kan vi alle tre rigtig godt lide retten. Det hjalp helt sikkert, at vi serverede den sammen med bearnaise-mayonaise, men selv uden det var der stor begejstring for retten herhjemme. Det er helt sikkert en del af vores madplanlægning herefter.

/Dann

Ingredienser

  • 1 stort løg
  • 1 dåse (400 ml) flåede tomater
  • 2 fed hvidløg
  • 1 grøn peberfrugt
  • 4 tsk grov sennep (jeg brugte en hjemmelavet)
  • 1 tsk sukker
  • ½ tsk paprika
  • ½ tsk fint salt
  • ½ tsk sort kværnet peber
  • 1½ spsk timian
  • 1 kg store kartofler
  • 1½ spsk olie

Fremgangsmåde

  1. Blend tomaterne
  2. Skræl og hak hvidløget
  3. Skræl og hak løget groft
  4. Vask og skær peberfrugten i tern
  5. Vask og skræl kartoflerne
  6. Skær kartoflerne i grove stykker af ca. 1 cm tykkelse og 2×2 cm i overfladen
  7. Varm en sautepande op til mellemhøj varme (7/9)
  8. Kom olien op på panden
  9. Når panden er varm kommes kartoflerne på
  10. Kartoflerne steges under jævnlig omrøring til de er lidt møre. Det tager ca. 10 minutter
  11. Kom løg, hvidløg og peberfrugt på panden og rør godt rundt
  12. Vent 1 minut og tilsæt nu sennep, paprika, timian og sukker
  13. Vent yderligere 2 minutter med jævnlig omrøring
  14. Tilsæt nu salt, peber og de blendede tomater
  15. Skru ned på lav (2/9) varme
  16. Lad retten simre i minimum 20 minutter, mens der jævnligt røres rundt
  17. Retten er klar til servering straks
  18. Velbekomme!