Agurksalat

AgurksalatEn af mine mange favoritter på menuen juleaften er agurksalat. Det har altid været en rigtig god spise for mig. Traditionen tro, så er det min far, der laver agurksalaten juleaften. Den tradition vil jeg dog gerne gøre lidt op med. Dels fordi jeg gerne vil have en god agurksalat andre dage end juleaften og dels fordi jeg forbereder mig til, at vi skal holde juleaften selv på et tidspunkt.

Efter et par forsøg har jeg nu fundet den opskrift, jeg fremadrettet vil bruge til at lave agurksalat. Der er lidt mere eddike i end de fleste andre, og så er der mindre peber i, end en del opskrifter foreslår. Konklusionen er for mig den perfekte agurksalat, der helt sikkert vil blive lavet fremover i julen herhjemme.

/Dann

Ingredienser

  • 1 agurk
  • 1 dl eddike
  • ½ dl vand
  • 2½ spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 knivspids stødt peber

Fremgangsmåde

  1. Find en skål med låg
  2. Kom eddike, vand, sukker, salt og peber op i skålen
  3. Rør godt rundt i skålen til sukker og salt er helt opløst
  4. Skyl agurken
  5. Skær et lille stykke af i den ene ende
  6. Med en kartoffelskræller skrælles tynde skiver af agurken
  7. Bland agurken med væsken i skålen
  8. Kom et låg på skålen
  9. Stil skålen i køleskabet
  10. Efter ca. 1 time kan agurksalaten bruges, men den er bedst dagen efter
  11. Velbekomme!

Rødkål

RødkålEn klassisk del af menuen juleaften, og ikke mindst de traditionsrige julefrokoster, er rødkål. Færdiglavet rødkål kan købes billigt i butikkerne, og det smager faktisk ret godt. Herhjemme vil vi dog gerne prøve at lave alting mindst en gang. Derfor skulle vi prøve at lave rødkål sidste jul. Der blev søgt på opskrifter og efter et par forsøg, endte vi med nedenstående opskrift, der giver en klassisk rødkål.

Selvom det koster væsentligt mere at lave det selv, fremfor at købe det, så tror jeg, at vi fremadrettet vil lave rødkål selv – om ikke andet så for hyggens skyld. Den rødkål variant vi endte med var meget klassisk. Vi har også prøvet en variant med en mere nuanceret smag. Her tilsatte vi 1 stang kanel, et laurebærblad og skiftede ½ dl af eddiken med balsamico. Det smagte super godt, men var ikke den “klassiske” rødkål. Vi endte derfor med nedenstående opskrift. Hvis der skal prøves krydderier, så vil jeg kanbefale at et par hele allehånde tilføjes også.

Rødkål bliver nok aldrig en fast del af vores madplan, men vi kommer til at lave det hver jul.

/Dann

Ingredienser

  •  Et (lille) rødkål
  • 260 gram sukker
  • 3½ dl eddike
  • ½ spsk salt
  • 200 gram ribsgele
  • Lidt atamon (til at skylle glas)

Fremgangsmåde

  1. Fjern de yderste blade fra rødkålen
  2. Skær rødkålen over på midten
  3. Fjern stokken fra rødkålen
  4. Hak rødkålen i den størrelse, der ønskes (jeg gør det i grove stykker).  500 gram hakket rødkål passer til resten af opskriften
  5. Kom den hakkede rødkål op i en stor gryde
  6. Hæld eddiken over rødkålen og lad det simre i en times tid ved lav (3/9) varme
  7. Hæld sukkeret, ribsgele og saltet i gryden. Tilsæt eventuelt yderligere krydderier om ønsket
  8. Lad det simre videre i ca. 2 timer, til det får den ønskede konsistens
  9. Skyl et par sylteglas i først kogende vand og derefter atamon
  10. Kom den varme rødkål på glas og luk dem straks. Den kan holde et par uger i køleskabet
  11. Velbekomme!

Risengrød

Risengrød med kanel og smørklat“Det er risengrød”. Sådan starter en julesang, som Signe nærmest kender uden ad. Ikke fordi hun har set noget af den julekalender (Nissebanden), men fordi hun er helt vild med risengrød. For os er det en ret, der bare “skal” spises mindst en gang i løbet af december. Det er på en eller anden måde indebegrebet af jul.

Foruden at være en traditionel juleret herhjemme, så er det uden tvivl også Signes favoritspise sammen med pandekager og pizza. Derfor er risengrød også en fast del af vores madplan i vinterhalvåret herhjemme – også når det ikke er jul.

På billedet er risengrøden serveret på den helt klassiske måde med kanelsukker (1 dl sukker, 2/3 spsk kanel) og en smørklat i midten.

/Dann

Ingredienser

  • 2 L sødmælk
  • 275 gram grødris
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde

  1. Hæld mælken op i en stor gryde
  2. Varm mælken op til den bliver varm på mellem varme (5/9)
  3. Kom grødrisen i mælken
  4. Rør rundt i risene ca. hvert 3 minut. Kan være mindre, hvis temperaturen sænktes
  5. Efter ca. 1 time (2 timer ved lavere temperatur) har grøden fået en passende konsistens til, at den kan serveres
  6. Drys nu saltet ud over grøden og rør godt rundt.
  7. Risengrøden er nu klar
  8. Velbekomme!

Pocheret æg

Pocheret æg på toastDet lyder nemt med et pocheret æg. Jeg mener, hvor svært kan det være at koge et æg? Et par forsøg med forskelige metoder til at pochere æg viste, at det slet ikke var så nemt.

Jeg har prøvet at lave en “tornado” i vandet, men uden stor succes. Jeg har prøvet at tilsætte vineddike, men også uden stor succes. Det var først da jeg faldt over et par steder på nettet, hvor der var nogen, der havde prøvet næsten alt, at jeg fik et par tip jeg skulle prøve. Det viste sig at en havde fundet ud af at temperaturen i vandet var altafgørende. En anden fandt ud af at det var kritisk, at ægget ikke fik direkte varme fra bunden i gryden. En tredje påpegede at æggets friskhed havde en afgørende betydning. Alle tips jeg tog til mig.

Pocheret flydende æg med toastEfter denne research havde jeg fundet den måde, jeg ville prøve af. Det virkede perfekt. Æggene blev helt som de skulle – hver gang. Og ikke nok med at det lykkedes at lave et fint pocheret æg, det smagte også fantastisk godt. Der er intet så enkelt som et æg med lidt salt og peber. Det smager bare godt. Vi spiser dem herhjemme serveret på et stykket ristet brød med et drys med salt og peber. Vildt enkelt og vildt godt.

Pocheret æg er helt sikkert en fast del af vores madplanlægning herhjemme.

/Dann

Ingredienser

  • Æg (friske)

Fremgangsmåde

  1. Varm en stor gryde fyldt med vand op til lidt før det begynder at koge (85 grader)
  2. Skru ned på komfuret, så temperaturen holdes
  3. Kom en tallerken ned i bunden af gryden (for at sikre mod, at ægget rammer direkte mod bunden af gryden)
  4. Slå et æg ud i en hulske
  5. Lad den “ekstra” hvide dryppe af
  6. Hæld nu ægget ned i vandet
  7. Vent 3 minutter og 45 sekunder.
  8. Tag ægget op med en hulske
  9. Ægget skal serveres straks
  10. Velbekomme!