Kanelkage

KanelkageDet er ikke så tit, at vi bager kager herhjemme. Det skyldes primært, at jeg meget hellere vil spise noget godt brød. Men der er undtagelser. Både når det kommer til hvilke kager, vi gerne vil spise og ikke mindst også til, at Signe gerne vil have kage engang imellem. Derfor sker det også rimeligt regelmæssigt, at der bliver lavet kage i ovnen.

Den seneste kage, der kom ud af ovnen, var en kanalkage. Faktisk var det Lene, der startede med at lave den, men efter jeg havde smagt den første gang, var jeg helt sikker på, at jeg måtte lære at lave den også. Som sagt så gjort, og nu er det blevet til en fast del af menukortet, når vi snakker om, hvilken kage der skal bages.

Kanelkagen er hurtig at lave, smager godt og kan holde sig fint i køleskabet. En perfekt kombination til os.

/Dann

Ingredienser – kagen

  • 600 gram hvedemel
  • 500 gram sukker
  • 700 ml kærnemælk
  • 2 tsk natron
  • 175 gram smør
  • 25 gram stødt kanel

Ingredienser – glasuren

  • 175 gram smør
  • 350 gram flormelis
  • 3 spsk kakao pulver
  • 2 past æggeblommer

Fremgangsmåde

  1. Bland hvedemel, sukker, natron og kanel i en skål
  2. Smelt smøret til dejen
  3. Bland kærnemælk og det smeltede smør i skålen med de tørre ingredienser
  4. Rør godt rundt til dejen har en ens konsistens
  5. Kom et bagepapir ned i en bradepande på 35×25 cm
  6. Hæld dejen ned på bagepapiret i bradepanden
  7. Bag kagen i ca. 60 minutter i en forvarmet ovn på 200 grader. Check løbende ved at stikke en pind ind i kagen. Hvis dejen hænger fast er den ikke færdig.
  8. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i bradepanden
  9. Smelt smørret til glasuren i en kasserolle
  10. Fjern kasserollen fra varmen
  11. Rør flormelis, kakao og æggeblommer i kasserollen under kraftig omrøring
  12. Smør nu glasuren ud over kagen
  13. Lad glasuren størkne
  14. Kagen er nu klar til servering
  15. Velbekomme!

Stege kombo

Stege komboGennem lang tid har vi brugt smør, olie eller flydende stegemargarine herhjemme, når vi skulle bruge fedtstof på en pande eller i bunden af en gryde. Det er alt sammen slut nu. Vi har nemlig fundet en fantastisk god idé, der blev nævnt i forbifarten af en bekendt. Hvorfor ikke bare lave sin egen flydende stege kombo? Ja, det lyder enkelt og det er det også.

Vi har nu altid denne stege kombo stående i en sprøjteflaske i skabet, så den er klar til al vores madlavning. Den får et hurtigt ryst inden brug, og så er det ellers bare igang. Om det er specielt sundere end det vi gjorde før, tør jeg ikke sige, men det er i hvert tilfælde nemt og lidt tilfredsstillende at slippe for at købe den nemme genvej med en masse spændende tilsætningsstoffer i supermarkedet.

Nem og hurtig stege kombo, der kan holde sig i hvert fald en måned.

/Dann

Ingredienser – 400 ml

  • Fast smør – vi bruger 250 gram til en flaske, der kan holde 400 gram
  • Rapsolie – 200 ml

Fremgangsmåde

  1. Smørret klares (kom smørret i en kasserolle og sæt den på meget lav varme. Smøret smelter nu og en del af det “synker” til bunden. Det er det øverste, vi skal bruge)
  2. Fjern forsigtigt med en ske urenheder på overfladen
  3. Hæld det klarede smør over i flasken
  4. Hæld rapsolie op til flasken er fyldt op (bemærk at det skal være i et blandingsforhold på 1:1)
  5. Ryst flasken godt
  6. Lad indholdet køle af
  7. Stege komboen er nu færdig
  8. God fornøjelse med at bruge den!

 

Kyllingefond, lys

Kyllingefond, lysI vores arsenal af forskellige typer af fond er det helt nødvendigt at have en lys kyllingfond til brug i supper, risotto og lignende. Derfor kommer her den helt klassiske og enkle opskrift på kyllingefond. Opskriften er lige til og tager ikke alt for lang tid at lave.

For os er det en fast del af vores madplanlægning, at vi altid har fond i fryseren. Det kan anbefales.

/Dann
Ingredienser – ca. 800 ml.

  • 400 gram kyllinglår
  • 1 blad selleri (50 gram)
  • 1 porre (60 gram)
  • 2 gulerødder (140 gram)
  • 2 løg (180 gram)
  • 2  hele nelliker
  • 1 tsk timian
  • 10 peberkorn
  • 1 1/2  L vand

Fremgangsmåde

  1. Vask bladselleri, porre og gulerødder og skær i mellemstore stykker
  2. Skræl løget og skær det i mellemstore stykker
  3. Kom kyllinglårene og vand op i en mellemstor gryde
  4. Kog op under høj (7/9) varme
  5. Lad den simre på lav (3/9) varme
  6. Skum løbende af
  7. Efter det meste skum er fjernet kommes alle de øvrige ingredienser i
  8. Lad det hele simre 1,5 timer
  9. Fonden er nu færdig på komfuret
  10. Hæld fonden gennem en si over i en skål
  11. Pres væsken fra grøntsagerne, så der ikke går noget til spilde
  12. Fonden er nu klar og kan gemmes i køleskabet et par dage eller fryseren i et par måneder. Eventuelt i passende portionsstørrelser (vi bruger 200 ml)
  13. Velbekomme!

Kylling med rød yoghurtsauce

Kylling med rød yoghurtsauceInspireret af en opskrift, jeg så på nettet fik jeg lyst til at eksperimentere med at marinere en kylling i yoghurt. Det endte med denne opskrift, der kombinerer en yoghurtsauces specielle smag med tomat og nogle rigtig gode stegte kyllingstykker.

Retten er nem at lave – også på en hverdag. Retten kan nemlig startes om morgnen og laves færdig om aftnen. Det har vi gjort en del gange, og det har vi aldrig fortrudt.

Denne ret er hurtigt blevet en fast del af vores madplanlægning, da det er en ret, som vi alle tre kan lide.

/Dann

Ingredienser – lagen

  • ½ kg yoghurt
  • 5 hele nelliker
  • 3 hele kardemommekapsler
  • 1 stang kanel
  • 1 tsk stødt chilipulver
  • 2 laurebærblade
  • 10 sorte peberkorn
  • 2 spsk limesaft
  • 30 gram mandler

Ingredienser – saucen

  • 2 løg
  • ½ tsk peber
  • ½ tsk salt
  • 1 boulionterning, hønse
  • 1 knivspids paprika
  • 1 tsk sukker
  • ½ l vand
  • 1 ds (400 ml) flåede tomater
  • 2 hvidløg
  • 2-3 cm frisk ingefær
  • 1½ tsk stødt korriander
  • 1 tsk spidskommen

Ingredienser – kyllingen

  • 2-3 kyllingbryst filleter

Fremgangsmåde

  1. Rens og skær kyllingbrysterne op i mindre stykker på 2×2 cm
  2. Varm en pande op til mellem varme
  3. Rist krydderinerne og mandlerne på panden
  4. Kom krydderierne op i en krydderikværn
  5. Kværn krydderierne i kværnen (eller brug en morter)
  6. Bland yoghurten, krydderierne og limesaften sammen i en skål
  7. Bland kyllingstykkerne i skålen
  8. Kom låg på skålen og sæt den i køleskabet i mindst 8 timer, men gerne længere
  9. Tag yoghurtlagen med kyllingstykkerne ud af køleskabet
  10. Skræl og hak løg og hvidløg
  11. Skræl og riv ingefæren
  12. Blend de flåede tomater
  13. Varm en kasserolle op til middel varme
  14. Svits løg og hvidløg
  15. Tilsæt de øvrige ingredienser til saucen
  16. Lad saucen simre i minimum 50 minutter
  17. Varm en pande op til høj varme
  18. Tag kyllingstykkerne op på panden og steg dem. Lagen bliver mørk, og det er helt fint
  19. Kom den resterende del af lagen op i saucen og lad den simre med i 15 minutter
  20. Retten er nu klar til servering
  21. Velbekomme!