Grøntsagsfond

GrøntsagsfondFond er blevet en fast del af vores køkken herhjemme. Det bliver lavet i weekenden, kommes i fryseren og bliver så ellers brugt i alt, hvor det virker fornuftigt. Det smager fantastisk og er faktisk ret nemt at lave. Vi laver typisk 3-4 forskellige typer fond, alt efter humør og tid. Denne gang er tiden kommet til en klassisk grøntsagsfond, der kan bruges i næsten alt, og som også kan bruges som grundlag for en fantastisk god suppe (men husk så lige at komme salt i).

Når du laver grøntsagsfond er det vigtigt, at der kommer lidt fedtstof i gryden, da det er en forudsætning for at frigøre en del af smagsstofferne i grøntsagerne, idet de er fedtopløselige. Det behøver ikke være meget, men der skal en lille smule i for at frigive nok smag.

Nedenstående er vores opskrift på en god basis grøntsagsfond. Den kan naturligvis varieres i det uendelige med det, der lige er i køkkenet. Denne opskrift (og vel næsten alle typer af grøntsagsfond) tager relativ kort tid at lave, fryser nemt og er bare rigtig god 🙂

Dette er i øvrigt en lys grøntsagsfond. Skal den være mørkere i stedet er det “bare” at komme alle grøntsagerne i ovnen ved 175 grader i 1 times tid, inden de kommer i gryden. Her er det så også en god idé at beholde de fleste skaller fra løget, da de bidrager med farve.

/Dann

Ingredienser – ca. 1 L fond

  • 4 løg (350 gram)
  • 1,5 stængler bladselleri (100 gram)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 store gulerødder (200 gram)
  • 160 gram kartofler
  • 1 porre (80 gram)
  • 1,5  L kold vand
  • 10 peberkorn
  • 2 dl hvidvin
  • 1 tsk timian
  • Lidt smør eller olie

Fremgangsmåde

  1. Skræl løget og skær det i mellemstore stykker
  2. Vask bladselleriet og skær det i store stykker
  3. Skræl hvidløgene
  4. Vask gullerødderne og skær dem i store stykker
  5. Vask, skræl og skær kartoflerne i store stykker
  6. Vask porren og skær den i store stykker
  7. Varm en gryde op til mellem (4/9) varme
  8. Kom fedtstoffet i gryden
  9. Kom nu grøntsagerne i og rør godt rundt i et par minutter
  10. Hæld vandet efterfulgt af alle de øvrige ingredienser i gryden
  11. Lad indholdet småkoge i gryden i 30-60 minutter, mens der skummes af med en ske
  12. Skru ned på lav (2/9) varme
  13. Lad gryden simre i 1,5 timer
  14. Fonden er nu færdig på komfuret
  15. Hæld fonden gennem en si over i en skål
  16. Pres væsken fra grøntsagerne, så der ikke går noget til spilde
  17. Fonden er nu klar og kan gemmes i køleskabet et par dage eller fryseren i et par måneder. Eventuelt i passende portionsstørrelser (vi bruger 200 ml)
  18. Velbekomme!

Kerneboller med speltmel

Kerneboller med speltmelGrovboller er en fast spise herhjemme. De bliver brugt til både morgenmad og til mellemmåltider. Det er derfor næsten blevet en fast tradition, at de bages hver weekend. Vi har et par varianter, men den aktuelle favorit er denne udgave med kerner og speltmel, der smager super godt og samtidig er god grov at tygge på.

Det er blevet en fast del af vores løbende madplanlægning og kan klart anbefales.

/Dann

Ingredienser

  • 200 gram fuldkorns speltmel
  • 100 gram 5 korns blanding (rugkerner, hvedekerner, hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner)
  • 350 gram hvedemel
  • 400 ml vand
  • 2 tsk salt
  • 50 gram gær / 1 pak tørgær

Fremgangsmåde

  1. Kog vandet
  2. Kom 5 korns blandingen op i en skål
  3. Hæld det kogende vand over 5 korns blandingen
  4. Vent til vandet er kølet ned til stuetemperatur
  5. Bland surdejen i
  6. Bland fuldkorns speltmel i dejen og rør godt rundt
  7. Lad det stå i minimum 1 time, men gerne mere, under dække
  8. Bland nu gæret i skålen og lad skålen stå i 10 minutter
  9. Bland alle øvrige ingredienser i skålen
  10. Ælt dejen i 5-10 minutter
  11. Lad dejen hæve tildækket i ca. 45 minutter
  12. Forbered en bageplade med bagepapir
  13. Del dejen i 10 lige store klumper
  14. Form hver “klump” til en bolle
  15. Kom bollerne på bagepladen
  16. Lad bollerne hæve tildækket i 1½ time
  17. Bag bollerne i en forvarmet ovn på 225 grader i 25 minutter. Sprøjt gerne 20 gange ind i ovnen med en vandforstøver
  18. Bollerne skal køle af, inden de spises
  19. Velbekomme!

Syltede rødløg

Syltede rødløg

Til vores hjemmelavede Bleekers Sharwarma smager det for mig super godt at have lidt syltende rødløg med i dem. Ligesom det også er yderst brugbart i en hjemmelavet burger.

Herhjemme er det mest mig der kan lide dem, men derfor skal I nu ikke snydes for en opskrift, da de andre ikke har sagt nej til dem 🙂

De er ikke en fast del af vores madplanlægning, men bliver dog lavet fra tid til anden, når vi har en madplan med retter, hvor de vil passe til.

/Dann

Ingredienser

  • 150 gram sukker
  • 200 gram vand
  • 200 gram eddike
  • 5 peberkorn
  • ½ knivspids salt
  • 2 rødløg

Fremgangsmåde

  1. Skræl rødløget
  2. Skær rødløget i tynde skiver
  3. Kog noget vand og skyl et sylteglas med det kogende vand (skyl eventuelt også atamon i bagefter)
  4. Kom de tynde skiver rødløg over i sylteglasset
  5. Kom sukker, vand, eddike, peberkorn og salt op i en kasserolle
  6. Få indholdet af kasserollen til at koge i 3 minutter
  7. Hæld indholdet af kasserollen over rødløget i sylteglasset til det er fyldt (der vil højst sandsynligvis være lidt væske tilbage – afhænger af størrelsen på sylteglasset, hvor jeg bruger 1/2 L glas)
  8. Luk låget straks og sæt den til at køle af
  9. Når den er ved stuetemperatur kommes den i køleskabet
  10. Efter nogle timer i køleskabet er de syltede rødløg klar
  11. Velbekomme!

Bleekers Shawarma

Bleekers ShawarmaDen absolut bedste slags fast food jeg kender, er en shawarma. Der har derfor et stykke tid været en ambition om at lave noget lignende herhjemme. Efter først at have brugt nogle år på at finde den helt rigtige opskrift på chilisauce, var tiden kommet til kødet, og selvom det ikke er den helt samme, så smager dette super godt.

Vi er endt med en opskrift, der ikke tager lang tid, der er nem at lave og som vi alle kan lide. Dertil kan den jo varieres i det uendelige med, hvad vi lige har i køleskabet.

Det er helt sikkert en fast del af vores madplan fremover.

/Dann

Ingredienser – kød

  • Ca. 180 gram oksekød i strimler
  • 1 tsk stødt korianderfrø
  • ½ tsk stødt spidskommen
  • 1/4 tsk stødt kanel
  • 1/4 tsk knust sort peber
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk knust tørret chili
  • 1 tsk groft salt
  • 1 spsk olievenolie

Fremgangsmåde – kød

  1. Skær kødet i mindre stykker af ca. ½-1 cm x ½-1 cm
  2. Kom kødet op i en lille skål
  3. Kom alle krydderierne (med undtagelse af salt) op i skålen
  4. Skræl hvidløget og pres det ned i skålen
  5. Bland godt rundt i skålen, så det hele bliver blandet sammen
  6. Kom låg eller folie på skålen og sæt den i køleskabet
  7. Vent minimum 3 timer, men gerne til dagen efter
  8. Bland nu salt og olie i skålen og rør godt rundt
  9. Steg kødet på en pande i ca. 3-5 minutter til det er gennemstegt, men stadig mørt
  10. Tag kødet af panden
  11. Kødet er nu klart til din shawarma

Ingredienser – rullen (ca. 7 stk)

  • Kød (som beskrevet ovenfor)
  • 1 agurk
  • 2 tomater
  • et par salatblade
  • 1 rødløg (eventuelt syltet i stedet)
  • 1 rød peberfrugt
  • Dressing (ketchup, creme fraiche, hjemmelavet chilisauce, etc.)
  • 7-8 hvede tortillas (vi køber dem færdiglavet)

Fremgangsmåde – rullen

  1. Sørg for at kødet er færdigstegt
  2. Vask agurken og skær den i mindre stykker
  3. Vask tomaten og skær den i mindre stykker
  4. Vask salatbladene, slyng dem så de bliver tørre og skær dem i strimler
  5. Skræl rødløget og skær det i halve skiver
  6. Vask peberfrugten og skær den i stykker
  7. Varm tortillaen i ovnen
  8. Kom alle de ønskede ingredienser på den (husk at efterlade 1/4 i bunden tom)
  9. Rul tortillaen sammen (halvvejs bøjes bunden op og der rulles videre)
  10. Pak den eventuelt ind i lidt køkkenrulle eller sølvpapir, så den holder formen
  11. Den er nu klar til servering
  12. Velbekomme!