Grøntsagsfond

GrøntsagsfondFond er blevet en fast del af vores køkken herhjemme. Det bliver lavet i weekenden, kommes i fryseren og bliver så ellers brugt i alt, hvor det virker fornuftigt. Det smager fantastisk og er faktisk ret nemt at lave. Vi laver typisk 3-4 forskellige typer fond, alt efter humør og tid. Denne gang er tiden kommet til en klassisk grøntsagsfond, der kan bruges i næsten alt, og som også kan bruges som grundlag for en fantastisk god suppe (men husk så lige at komme salt i).

Når du laver grøntsagsfond er det vigtigt, at der kommer lidt fedtstof i gryden, da det er en forudsætning for at frigøre en del af smagsstofferne i grøntsagerne, idet de er fedtopløselige. Det behøver ikke være meget, men der skal en lille smule i for at frigive nok smag.

Nedenstående er vores opskrift på en god basis grøntsagsfond. Den kan naturligvis varieres i det uendelige med det, der lige er i køkkenet. Denne opskrift (og vel næsten alle typer af grøntsagsfond) tager relativ kort tid at lave, fryser nemt og er bare rigtig god 🙂

Dette er i øvrigt en lys grøntsagsfond. Skal den være mørkere i stedet er det “bare” at komme alle grøntsagerne i ovnen ved 175 grader i 1 times tid, inden de kommer i gryden. Her er det så også en god idé at beholde de fleste skaller fra løget, da de bidrager med farve.

/Dann

Ingredienser – ca. 1 L fond

 • 4 løg (350 gram)
 • 1,5 stængler bladselleri (100 gram)
 • 2 fed hvidløg
 • 2 store gulerødder (200 gram)
 • 160 gram kartofler
 • 1 porre (80 gram)
 • 1,5  L kold vand
 • 10 peberkorn
 • 2 dl hvidvin
 • 1 tsk timian
 • Lidt smør eller olie

Fremgangsmåde

 1. Skræl løget og skær det i mellemstore stykker
 2. Vask bladselleriet og skær det i store stykker
 3. Skræl hvidløgene
 4. Vask gullerødderne og skær dem i store stykker
 5. Vask, skræl og skær kartoflerne i store stykker
 6. Vask porren og skær den i store stykker
 7. Varm en gryde op til mellem (4/9) varme
 8. Kom fedtstoffet i gryden
 9. Kom nu grøntsagerne i og rør godt rundt i et par minutter
 10. Hæld vandet efterfulgt af alle de øvrige ingredienser i gryden
 11. Lad indholdet småkoge i gryden i 30-60 minutter, mens der skummes af med en ske
 12. Skru ned på lav (2/9) varme
 13. Lad gryden simre i 1,5 timer
 14. Fonden er nu færdig på komfuret
 15. Hæld fonden gennem en si over i en skål
 16. Pres væsken fra grøntsagerne, så der ikke går noget til spilde
 17. Fonden er nu klar og kan gemmes i køleskabet et par dage eller fryseren i et par måneder. Eventuelt i passende portionsstørrelser (vi bruger 200 ml)
 18. Velbekomme!