Roux

Roux (blonde)Roux er en jævnemetode til saucer. Den består af mel og smør, der er lavet til en pasta lignende konsistens på panden. Blandingsforholdet mellem de to er 1:1 efter vægt. Længden af den tid de får på panden afgør farven og smagen. Dermed opstår der forskellige typer af roux, der bruges til forskellige farver sovse.

Roux kan bruges som en start i en sauce eller den kan tilsættes ved kraftig piskning efterfølgende. Når roux tilsættes skal saucen koge kort tid, hvorefter den skal simre i minmum 20 minutter for at få den ønskede jævnning. Nedenfor er en hurtig oversigt over mængden af roux i forhold til mængden af væske og den konsistens, den ønskede sauce skal have:

Type 1 L 500 ml 250 ml
Tynd 90 45 g 22,5 g
Medium 120 g 60 g 30 g
Heavy sauce 150 g 75 g 37,5 g
Heavy gravey 180 g 90 g 45 g

Roux er helt klart min anbefalede måde at jævne sauce på, selvom jeg må indrømme at jeg også godt kan finde på at bruge Maizena, hvis jeg ikke lige har noget roux klar til brug.

/Dann

Ingredienser – 90-100 gram

 • 50 gram smør (klaret hvis rouxen skal gemmes)
 • 50 gram almindelig hvedemel

Fremgangsmåde

 1. Kom smøret op i en kasserolle
 2. Smelt smøret i kasserollen ved mellemhøj (6/9) varme
 3. Bland melet i og rør godt rundt
 4. Varm det igennem til det får en passende farve. De tre typer roux skal varmes i nedenstående tid
  • Hvid: 2-3 min
  • Blonde: 3-5 min
  • Brun: 5-10 min (den skal også lugte af popcorn)
 5. Rouxen er nu færdig og kan enten bruges straks ved at fortsætte med at hælde fond i kasserollen eller den kan gemmes i køleskabet i 1-2 uger
 6. God fornøjelse!

3 thoughts on “Roux

 1. Tak for atter en spændende indfaldsvinkel omkring mad etc. Intet nyt på chilifronten? Har selv fundet en “kolonihavekøbmand” her på Amager som selv laver en af de bedste chilisaucer jeg har smagt, men ganske rigtigt hemmelig opskrift – æv igen. Han laver den kun i sæsonen, i en stor gryde, og af og til udsolgt til han koger den næste gryde.

 2. Hej John,

  Tusind tak. Det er dejligt med opmuntring.

  Chilisaucen er endnu ikke fundet. det er stadig den sidste opskrift som jeg foretrækker. Derudover, så kan jeg anbefale at kigge efter gode sauce her: http://www.hotsauce-import.dk/ . De har mange der er super gode. Kender en af dem bag og de gør en stor indsats for at finde de helt rigtige sauce.

  Lyder i øvrigt rigtigt spændende med chilisauce på Amager. Det vil jeg glæde mig til at prøve næste gang jeg er på de kanter.

  /Dann

Der er lukket for kommentarer.