Klaret smør

Klaret smør (fast)Klaret smør er en vigtig ingrediens i mange ting. Vi bruger den i eksempelvis roux, stege kombo, bearnaise og meget andet. Det er utrolig nemt at lave, og kan laves på forhånd. På trods af at dette er en rigtig nem opskrift, så kommer den her, da det er en fast ingrediens i mange ting.

Ingredienser

  • Smør

Fremgangsmåde

  1. Kom smørret i en kasserolle
  2. Smelt smøret på den lavest mulige varme
  3. Fjern urenheder i overfladen med en ske
  4. Smøret har nu delt sig i to (den tredje del var urenhederne i overfladen)
  5. Hæld nu forsigtigt det øverste lag af smør over i en beholder
  6. Smøret kan holdes flydende i en gryde eller det kan gemmes i køleskabet et par dage
  7. God fornøjelse!

Klaret smør (flydende)

Kryddersmør (hvidløg)

Kryddersmør med hvidløgKryddersmør er et fantastisk tilbehør til en god bøf, til bagte kartofler eller som substitut for sovs ved varme retter. Herhjemme er favoritten en variation med hvidløgssmør. Det er den variation, som vi alle er enige om smager rigtig godt.

Det er super nemt at lave, kan laves i forvejen og er hurtigt at tage i brug og skære ud, når det skal bruges. Det kan klart anbefales at lave sit eget.

/Dann

Ingredienser

  • 150 gram smør
  • 3 fed hvidløg
  • 1 knivspids salt
  • 1 knivspids friskkværnet stort peber
  • ½ tsk citronsaft

Fremgangsmåde

  1. Kom smørret i en skål
  2. Lad skålen stå en times tid ved stuetemperatur (indtil smørret bliver blødt)
  3. Skræl og præs nu hvidløget ned i skålen
  4. Kom de øvrige ingredienser ned i skålen
  5. Bland det hele godt sammen med en gaffel
  6. Forbered et stykke husholdningsfilm, der skal ligge fladt på et bord
  7. Med hænderne formes smørret til en “pølse” i passende tykkelse
  8. Placer nu smøret på husholdningspapiret og rul det sammen
  9. Kom kryddersmørret i køleskabet i 2-3 timer
  10. Kryddersmøret er klar til brug, og kan holde sig 2-4 dage i køleskabet
  11. Velbekomme!

Flapjacks

FlapjacksEgentlig er jeg meget mere til det salte køkken. Min ynglingsdessert er ost. Men hjemme i vores familie er jeg ene om den holdning. Signe og Lene har begge en sød tand, så jeg er i løbet af det sidste 1½ års tid begyndt at lave en del flere kager, end jeg plejer. Der er en lang liste af gode forslag til forskellige kager, der skal prøves, og en af dem der allerede nu er blevet et hit hos os alle er flapjacks.

Flapjacks er reelt bagt havregryn med smør og brun farin. Det lyder måske ikke af meget, men det smager helt fantastisk. Det minder lidt om en müslibar, men så alligevel ikke. Det smager bare super godt og så er det helt fantastisk nemme at lave. Fra start til slut går der under en time, og det meste af det er ventetid. Da vi altid har ingredienserne i huset, så er det en hurtig løsning på “skal vi ikke have noget sødt” spørgsmålet.

/Dann

Ingredienser

  • 150 gram smør
  • 150 gram brun farin
  • 2 spsk lys sirup
  • 350 gram havregryn

Fremgangsmåde

  1. Kom smør, brun farin og den lyse sirup op i en kasserolle
  2. Kom havregrynene op i en skål
  3. Forbered en bradepande (28×22 cm) med bagepapir
  4. Smelt indholdet i kasserollen
  5. Bland indholdet fra kasserollen op i skålen med havregrynene
  6. Rør godt rundt til alle havegrynene er “våde”
  7. Hæld blandingen over i bradepanden
  8. Tryk massen ud i formen, så den trykkes sammen. Den skal være 1,5-2 cm høj.
  9. Bag bradepanden med flapjacks i en forvarmet ovn på 180 grader i 30 minutter
  10. Tag nu bagepapiret med flapjacks forsigtigt op ad bradepanden og stil det til afkøling på en bagerist
  11. Flyt den “store flapjack” over på et skærebradt og skær den ud i passende stykker
  12. Flapjacksene er nu klar og kan holde sig i ca en uge i en kagedåse
  13. Velbekomme!

Roux

Roux (blonde)Roux er en jævnemetode til saucer. Den består af mel og smør, der er lavet til en pasta lignende konsistens på panden. Blandingsforholdet mellem de to er 1:1 efter vægt. Længden af den tid de får på panden afgør farven og smagen. Dermed opstår der forskellige typer af roux, der bruges til forskellige farver sovse.

Roux kan bruges som en start i en sauce eller den kan tilsættes ved kraftig piskning efterfølgende. Når roux tilsættes skal saucen koge kort tid, hvorefter den skal simre i minmum 20 minutter for at få den ønskede jævnning. Nedenfor er en hurtig oversigt over mængden af roux i forhold til mængden af væske og den konsistens, den ønskede sauce skal have:

Type 1 L 500 ml 250 ml
Tynd 90 45 g 22,5 g
Medium 120 g 60 g 30 g
Heavy sauce 150 g 75 g 37,5 g
Heavy gravey 180 g 90 g 45 g

Roux er helt klart min anbefalede måde at jævne sauce på, selvom jeg må indrømme at jeg også godt kan finde på at bruge Maizena, hvis jeg ikke lige har noget roux klar til brug.

/Dann

Ingredienser – 90-100 gram

  • 50 gram smør (klaret hvis rouxen skal gemmes)
  • 50 gram almindelig hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Kom smøret op i en kasserolle
  2. Smelt smøret i kasserollen ved mellemhøj (6/9) varme
  3. Bland melet i og rør godt rundt
  4. Varm det igennem til det får en passende farve. De tre typer roux skal varmes i nedenstående tid
    • Hvid: 2-3 min
    • Blonde: 3-5 min
    • Brun: 5-10 min (den skal også lugte af popcorn)
  5. Rouxen er nu færdig og kan enten bruges straks ved at fortsætte med at hælde fond i kasserollen eller den kan gemmes i køleskabet i 1-2 uger
  6. God fornøjelse!