Grovboller er en fast spise herhjemme. De bliver brugt til både morgenmad og til mellemmåltider. Det er derfor næsten blevet en fast tradition, at de bages hver weekend. Vi har et par varianter, men den aktuelle favorit er denne udgave med kerner og speltmel, der smager super godt og samtidig er god grov at tygge på.
Det er blevet en fast del af vores løbende madplanlægning og kan klart anbefales.
/Dann
Ingredienser
- 200 gram fuldkorns speltmel
- 100 gram 5 korns blanding (rugkerner, hvedekerner, hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner)
- 350 gram hvedemel
- 400 ml vand
- 2 tsk salt
- 50 gram gær / 1 pak tørgær
Fremgangsmåde
- Kog vandet
- Kom 5 korns blandingen op i en skål
- Hæld det kogende vand over 5 korns blandingen
- Vent til vandet er kølet ned til stuetemperatur
- Bland surdejen i
- Bland fuldkorns speltmel i dejen og rør godt rundt
- Lad det stå i minimum 1 time, men gerne mere, under dække
- Bland nu gæret i skålen og lad skålen stå i 10 minutter
- Bland alle øvrige ingredienser i skålen
- Ælt dejen i 5-10 minutter
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 45 minutter
- Forbered en bageplade med bagepapir
- Del dejen i 10 lige store klumper
- Form hver “klump” til en bolle
- Kom bollerne på bagepladen
- Lad bollerne hæve tildækket i 1½ time
- Bag bollerne i en forvarmet ovn på 225 grader i 25 minutter. Sprøjt gerne 20 gange ind i ovnen med en vandforstøver
- Bollerne skal køle af, inden de spises
- Velbekomme!