Det er vist ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide at bage. Det betyder, at der løbende bliver afprøvet nye opskrifter på brød herhjemme. Til Signes fødselsdag havde vi inviteret på brunch. Det så jeg som en oplagt mulighed til at prøve noget nyt brød. Der blev derfor eksperimenteret med et brød bagt med både surdej og gær. Resultatet blev rigtig godt. Første gang jeg bagte brødet, var Signe med til at forme det og ikke mindst til at skære mønstret i brødet. Hver gang hun har set det siden, har hun derfor proklameret, at det er “mit brød”. Derfor var navngivningen af dette brød nemt. Det skulle selvfølgelig hedde Signes hvedebrød. Hvedebrød er lidt af en tilsnigelse, da der også er lidt rugmel i dejen, men det er et hvedebrød, der “bare” har fået lidt rugmel tilsat for smagens skyld.
Brødet smager rigtig godt, ser lækkert ud og er fantastisk nemt at lave. Nedenstående opskrift ligger op til, at der laves en fordej en dag i forvejen. Hvis dette ikke er muligt, så kan fordejen erstattes af at tilføje 1 dl surdej til opskriften og så blande det hele sammen. Det virker ganske fint og gør at brødet kan bages samme dag, som det startes. En egenskab de fleste brød, jeg bager, ikke har. Jeg synes det giver lidt mere at gøre det over to dage, men det er meget lidt.
Vores madplan vil helt sikkert indeholde dette brød fremover. Både fordi det smager godt, ser pænt ud, men ikke mindst fordi det jo er “Signes hvedebrød”.
/Dann
Ingredienser
- 50 gram hvedemel
- 50 gram fuldkornshvedemel
- 600 ml vand
- 2 spsk surdej på hvedemel
- 100 gram rugmel
- 5 gram gær (evt. erstattes af 1 gram tørgær)
- 1 tsk honning
- 250 gram grahamsmel
- 530 gram hvedemel
- 1 spsk salt
Fremgangsmåde
- Bland 2 spsk surdej med 100 ml vand i en skål
- Bland yderligere 50 gram hvedemel og 50 gram fuldkornshvedemel i skålen
- Lad blandingen hvile i 24 timer (eller mere) ved stuetemperatur
- Bland honning, gær og 100 ml vand i skålen og rør godt rundt
- Tilsæt derefter rugmelet i skålen
- Lad blandingen hvile i 30 minutter
- Tilsæt yderligere 400 ml vand og sørg for at indholdet i skålen bliver “opløst”
- Tilsæt nu salt, grahamsmel og resten af hvedemelet
- Ælt det hele godt sammen i minimum 5 minutter, men gerne længere
- Lad dejen hæve i ca. 2 timer i skålen
- Slå nu dejen op til et brød og lad det efterhæve i yderligere 1½-2 timer på et bagepapir
- Skær nu et mønster i toppen af brøddet med en brødkniv
- Bag brødet i en forvarmet ovn på 250 grader i 25 minutter. Husk at tilsætte 20 sprøjt vand fra en forstøver
- Brødet er nu klar til servering efter, det har kølet af i minimum 20 minutter
- Velbekomme!