Ingen julebagning uden brunkager. Sådan skulle det også være i år. Vi endte med nedenstående opskrift der var et stort hit hos både voksne og børn, hvorfor vi helt klart også vil bruge den igen til næste års julebagning.
Det sværeste for mig var at regne ud, hvad pomeransskal er for en størrelse. Det viste sig jo at være ret nemt, men da kager er nyt for mig, så tog det lige lidt tid på Google…. men nu ved jeg så det til næste gang.
/Dann
Ingredienser
- 1 spsk stødt kanel
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk stødt nelliker
- 2 tsk potaske
- 50 gram mandler
- 50 gram pomeransskal
- 1 spsk vand
- 1 dl mørk sirup
- 260 gram sukker
- 250 gram smør
- 500 gram hvedemel
Fremgangsmåde
- Smut mandlerne (kom vand i en gryde. Sæt gryden til at koge. Når vandet koger kommes mandlerne i gryden. Efter ca. 15 sekunder tages de op og sættes til afkøling med en hulske (eller hældes gennem en si). Smut dem nu ved at trykke på dem så skallen ryger af)
- Hak dem fint og stil dem til side til senere
- Hak pomeransskallen lidt finere end den er i pakken og stil den til side til senere
- Kom smør, sirup og sukker i en kasserolle og smelt det til en ensartet blanding (den må ikke koge, kun smelte)
- Stil kasserollen til afkøling
- Kom vandet op i bunden af en skål og opløs potasken i vandet
- Bland nu de øvrige krydderier i vandet
- Kom indholdet fra kasserollen op i skålen og bland det hele rigtig godt sammen
- Ælt nu melet ind i de øvrige ingredienser . Det tager ca. 4 minutter
- Del dejen i fire lige stor stykker
- Rul hvert stykke ud til en 25-30 centimeters lang pølse
- Her kan dejen eventuelt kommes i køleskabet med folie omkring
- Skær kagerne ud med en skarp kniv, så de er ca. 1½ mm stykke
- Kom kagerne over på en bageplade med bagepapir
- Bag kagerne i en forvarmet ovn på ca. 200 grader midt i ovnen i ca. 7 minutter (til de begynder at skifte lidt farve)
- Stil kagerne til afkøling på en bagerist inden de kommes i kagedåsen (eller spises)
- Velbekomme!