Hjemmelavet rugbrød

Hjemmelavet rugbrødSigne og Lene er rigtig glade for rugbrød. Derfor havde jeg også besluttet at bage mit eget rugbrød. Rugbrød adskiller sig fra meget andet brød ved at det hæves med surdej. Det er altså en helt anden verden, end jeg er stødt på indtil nu.

Derfor startede jeg for 3 ugers tid siden med at lave en surdej. Det er ret simpelt. Man kan gøre det bare ved at blande mel og vand 1:1 ved stuetemperatur i en del dage, indtil det begynder at boble og lugte rigtigt. Jeg lavede min surdej med 1 dl grahamsmel, 1 dl groft rugmel og 2 dl vand. Det blev blandet i hver dag i en uge. Derefter var det 1 dl vand og 1 dl groft rugmel. Efter 9 dage var den god og lige klar til at bruge.

Derfor blev der mandag aften bagt rugbrød til den store guldmedalje herhjemme. Resultatet blev rigtig godt. Signe har været rigtig glad for det hjemmelavede rugbrød, og det har bestemt også fået Lenes godkendelse. Det er altså helt sikkert noget, vi kommer til at gøre mange gange fremadrettet.

Ja, det tager en del tid at lave et rugbrød – specielt når jeg også skulle starte en surdej. Heldigvis har jeg nu en surdej, der kan holdes i live i lang tid fremover. Så nu tager det kun et par dage at lave et rugbrød. For mit vedkommende, så glæder jeg mig til at eksperimentere med forskellige slags kerner og mel. Det er spændende sådan at få åbnet en hel ny gren af madlavningens univers.

Jeg er sikker på, at vi kommer til at lave rugbrød et par gange mere i år.

/Dann

P.S. Jeg har ikke helt styr på, hvordan man angiver kerner i bagerens procentformel, så jeg har ikke angivet procenter nedenfor.

Ingredienser (1 brød)

 • 2 dl surdej
 • 2 dl knækkede hvedekerner
 • 2 dl knækkede rugkerner
 • 5 dl vand
 • 3 dl rugmel
 • 1 dl hvedemel
 • 1 spsk salt

Fremgangsmåde

 1. Bland de knækkede hvedekerner og de knækkede rugkerner i en skål
 2. Bland surdejen i skålen
 3. Bland vandet i skålen
 4. Lad blandingen stå og hvile i et døgns tid ved stuetemperatur under låg
 5. Rør salt, rugmel og hvedemel i dejen
 6. Rør eventuelt lidt vand ind i dejen hvis det er nødvendigt for konsistensen
 7. Stil dejen til at hæve i ca. 3 timer under låg
 8. Kom dejen op i en brødform (30(L)x7(H) – gerne med bagepapir
 9. Kom lidt vand på ænderne og glat overfladen ud
 10. Lad dejen hæve i brødformen til den når op til kanten, eller til det ikke rigtig hæver mere. Det tager ca. 1½ time
 11. Brødet bages 1 time og 15 minutter ved 200 grader i en forvarmet ovn
 12. Når brødet tages ud, skal der straks kommes et viskestykke om brødet, mens det køler af. Dette er for at skorpen ikke skal blive alt for sprød
 13. Velbekomme

One thought on “Hjemmelavet rugbrød

 1. Jeg har nu haft tid til at eksperimentere lidt med hvad der skal være i et hjemmelavet rugbrød. Det har ledt frem til en opskrift jeg kalder “Lenes” da det klart er hendes favorit indtil nu.

  Opskriften til ovenstående rugbrød bruges, men med følgende ændringer:
  * 1½ dl yderligere vand
  * 1½ dl femkornsblanding
  * ½ dl yderligere surdej

  Lene siger det kan anbefales 🙂

  /Dann

Der er lukket for kommentarer.