“Boganmeldelse”: War Diaries 1939-1945

Som nogen måske ved, så kan jeg godt lide at læse bøger for at få inspiration til mit liv og min hverdag. Når jeg har læst en bog (som jeg ejer) kommer den på listen over læste bøger der kan findes her på hjemmesiden under sektionen “Om os“. Typisk er det fagbøger jeg læser, men det hænder at jeg læser andre bøger.

Den seneste Forsiden af: War Diaries 1939-1945af slagsen har været en dagbog. En dagbog s krevet af Field Marshal Lord Alanbrooke. Dagbogen handler om den del af hans liv der udspiller sig fra 1939 til 1945. Hvis du ikke ved hvem han er, så fortvivl ikke – det vidste jeg heller ikke før jeg fik anbefalet bogen (tak Jens!).

Fra bogen har jeg lært at Alanbrooke i krigens sidste år tjente som CIGS, hvilket på danske vil sige noget i retningen af “leder af militær samt ansvarlig for søværn og luftværn” for det britiske imperium. Han var den primære militære rådgiver for Winston Churchill. Han var en af hovedarkitekterne bag den strategi der førte til de allieredes succes i verden (primært Afrika, Middelhavet og Europa).

Bogen har ligget meget længe i min bogreol uden at blive læst. Bogens størrelse skræmte mig lidt. Men efter at have haft den med på bryllupsrejse (hvor den blev påbegyndt på vej hjem) har jeg læst i den i perioder. Læsningen har primært været afbrudt af udarbejdelsen af min hovedopgave. De sidste par sider blev læst den 30. januar i Skallerup Klit.

Selve bogen er fantastisk! Den indeholder en detaljeret og personlig beskrivelse af hvad der er sket for Alanbrooke hver dag i den periode dagbogen er skrevet i. Det giver en fantastisk indsigt i 2. verdenskrig – noget jeg overhovedet ikke havde interesseret mig for tidligere… men næste gang der kommer et program om det i TV, så tror jeg nok at jeg lige skal se det.

Det er en unik “insider” beskrivelse af hvordan der føres krig i toppen af det militære hierarki.

Ved at læse bogen kan man ikke undgå at få en (lille) indsigt i militær strategi på det tidspunkt. En indsigt der også kan bruges i dag. Som ansvarlig leder for utallige mennesker er der også en række betragtninger om rollen som leder og hvad der skal til for at få succes med en strategi. Alene fra den synsvinkel vil bogen efter min mening være god at læse for dem der måtte interessere sig for strategi eller ledelse i forretningslivet.

Bogen giver en indsigt i livet i en stor organisation og nogle af de udfordringer og mulige løsninger der er i sådan en organisation.Min ringe erfaring fra erhvervslivet siger mig at mange af de refleksioner bogen fører til også kan bruges i dag – jeg finder det i hvert tilfælde utrolig relevant.

Nedenfor har jeg gengivet et par citater (har “klippet” lidt af indholdet ud fra de enkelte dage der er angivet. Det er altså ikke hele dagens dagbog der er gengivet) fra bogen som jeg finder til at være nærmest evigt gyldige sandheder – i hvert tilfælde i mit arbejdsliv. 

Jeg kan varmt anbefale bogen, hvis der er nogen der har mod på at læse en lang dagbog.

/Dann

21. januar 1943

When an operation has finally been completed it all looks so easy, but so few people ever realize the infinite difficulties of maintaining a object or a plan and refusing to be driven off it by other people for a thousand good reasons! A good plan pressed through is better than many ideal ones which are continually changing. Advice without responsibility is easy to give.

8. maj 1943

Running a war seems to consist in making plans and then ensuring that all those destined to carry it out don’t quarrel with each other instead of the enemy.

17. august  1944

It is extraordinary how exhausting it is having to drive a plan through against opposition. First the part of the PM and now on the part of those responsible for it in the WO. There are moments when I would give anything just to get in a car and drive home, waying I was fed up with the whole show and they could look for someone else to fill my job! The making of plans is just child’s play as compared to putting them into execution.

27. maj 1944

By 12 noon I was off for Whit Monday weekend, and just longing for a rest of a few hours from continual war responsibility. The hardest part of bearing such responsibility is pretending that you are absolutely confident of success when you are really torn to shreds with doubts and misgivings! But when once decisions are taken the time for doubts is gone, and what is required is to breathe the confidence of success into all those around. This is made doubly hard when subjected to the ravings of prima donnas in the shape of politicians, who seem to be incapable of having real faith in their own decisions!