Jeg er ret vild med chili. Alt fra rå chili til chilisauce og alt derimellem. Seneste skud på den opskriftsstamme er en fermetert chili sauce. Mit første eksperiment med fermentering (hvis vi ikke tæller brød). Resultatet blev rigtig godt og helt sikkert noget jeg laver fra tid til anden når der er chili på tilbud.
Fermenteret chilisauce giver en super god rund smag. Styrken varieres efter hvilke chili der kommes i.
Kan henkoges, men det er ikke gjort her I opskriften da det forsvinder for hurtigt fra køleskabet.
God fornøjelse
/Dann
Ingredienser
- 150 gram frisk chili
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk salt
- 2 spsk vand
- 1 spsk brun farin
- 1/2 dl eddike
Udstyr
- Blender
- Flaske til opbevaring
Fremgangsmåde
- Skyl chilierne
- Fjern toppen af chilierne (resten beholdes)
- Skræl hvidløget
- Kom hvidløg, chili, salt, vand og brun farin op I en blender
- Kør på blenderen på høj I ca. 1½ minut til det bliver en ensartet konsistens
- Hæld nu over på et glas, hvor aucen kan stå et par dage
- Kom låg på og stil den et køligt og mørkt sted (jeg bruger vores viktualiarum)
- En gang om dagen røres rundt I saucen (den lugter stærkt, så pas på at snuse ind). Husk at have låg på, men det må ikke være lufttæt af hensyn til eksplosionsfare
- Når der begynder at være små bobler I saucen, så er det fermenteringen der er I gang
- Efter en dag med bogler er du klar til at gå videre I opskriften. Det tager typisk 2-3 dage
- Kom det hele op I et blenderglas
- Tilsæt eddiken
- Blend det hele rigtig godt (ca. 1 minut på højeste styrke)
- Hæld nu saucen gennem en fin si over I en lille gryde (resterne I sien skal bare smides ud)
- Kog saucen I 5-10 minutter på mellemhøj (6/9) varme
- Skold og rengør en flaske med atamon
- Hæld nu saucen direkte på flasken
- Den fermenterede chilisauce er nu klar til brug
- Velbekomme!