Microsoft Windows 8 er kommet ind i mit liv: Microsoft Surface RT

Microsoft Surface RTLige siden jeg havde min første TabletPC, har jeg været fantastisk glad for at bruge tablets til såvel arbejde som fritid. Desværre gik TabletPC’er lidt af mode for nogle år siden, så jeg har i en årrække haft en helt almindelig bærbar. Imens har jeg gået og ærgret mig lidt over de manglende funktioner på den bærbare.

I mellemtiden har jeg prøvet at se, hvad mulighederne er for at bruge en iPad til arbejde. Det har desværre ikke tiltalt mig, da jeg savnede dels Microsoft Office og dels ikke rigtig følte, at en iPad var god til at lave noget på. En iPad er derimod fantastisk til at læse på, se film og meget andet ”forbrug” på. Ingen af de ting jeg enten prøvede eller overvejede virkede ikke rigtig godt for mig.

Glæden var derfor stor da Microsoft annoncerede deres nye tablet: Surface RT. Der var ingen tvivl hos mig. Sådan en måtte jeg havde, når den kom til Danmark. Denne idé blev kun understreget af min brug af Windows Phone 8 og Windows 8 Pro på min hjemmecomputer.

Dagen efter Surface kom til Danmark blev den købt, og jeg har lige siden været utrolig glad for den. Surface er en tablet og en form for computer. Det kan vel nærmest kaldes en hybrid. Derfor er den også svær at sammenligne med andre dimser, da der ikke rigtig er noget, der prøver at gøre det samme som en Surface.

Er det så godt eller skidt? For mig er det fantastisk! Siden jeg har fået min Surface er det langt fra hver aften, at den bærbare computer bliver åbnet om aftnen. Jeg kan klare mig med min Surface.  Ligeledes behøver jeg ikke længere tage min bærbare med til møder på arbejde, her kan jeg nøjes med min Surface. For et par uger siden manglede jeg min bærbare i ca. 1½ uge. Det var overhovedet ikke noget problem, da min Surface sagtens kunne gøre det ud for min bærbare.

Nedenfor vil jeg prøve at redegør lidt nærmere for nogle specifikke punkter om min surface.

Kan den helt udskifte en bærbar?

Nej. For det første er der en række resurser på min arbejdsplads, som jeg ikke kan få adgang til fra min Surface (interne fil-drev, interne applikationer og den slags). For det andet bruger jeg meget et add-in til PowerPoint, der hedder ThinkCell. Dette virker ikke til Office på min Surface, så alene af den grund kan jeg ikke undvære en bærbar. Derudover er det da rart med en større skærm og et lidt større tastatur på min bærbare.

Men når det så er sagt, så er der ikke mange ting hvor jeg tænker: bare jeg havde en bærbar med mig. Med et tilsluttet tastatur og mus, så kommer jeg utrolig langt. At jeg kan komme så langt skyldes primært, at jeg bruger meget af min ”computer-arbejds-tid” i Office-pakken. Da den er inkluderet i min Surface, så har den hvad jeg skal bruge.

Hvad så med Privat? Kan jeg undvære en ”rigtig” computer der? Nej. Her er svaret dog primært baseret på et behov for masser af harddiskplads og mulighed for at håndtere billeder og videoer (af Signe) med en mere kraftfuld computer, end der er i min Surface. Alle andre funktioner, jeg bruger privat, kan min Surface godt erstatte.

På mange områder er den faktisk bedre end andre typer af computere. Batterilevetiden på en hel dag er fænomenal. Brugen af touch (se nedenfor) fungere fantastisk og det at have en enhed til at konsumere indhold (mails, rapporter, etc.) og til at skabe indhold på er fantastisk. Brug den som en ren tablet og den virker, som den skal. Sæt et tastatur til (eller brug det indbyggede i låget) og den kan bruges til at lave noget på.

Der er mange muligheder for at tilslutte flere dimser

Mulighederne for at tilslutte yderligere udstyr er super god. Jeg har således tilsluttet en mus (til brug i Office pakken), et numerisk tastatur, når jeg arbejder med tal, USB-sticks, USB-harddiske, en kortlæser og meget andet godt. Dertil er der så også mulighed for at tilføje et MicroSD kort (jeg har sat et 64GB i) en HDMI udgang og andet godt. Med en lille adapter betyder det også, at jeg kan bruge min Surface til at holde et indlæg på møder og skal jeg bruge PowerPoint, kan jeg tilslutte en lille fjernbetjening til at skifte slides. Alt sammen muligheder, der ikke er på andre tablets.

Touch er vanedannede

Allerwde efter en uge med min Surface, havde jeg vænnet mig til at bruge touch. Jeg har således adskillige gange trykket på skærmen på min bærbare og den stationære for at gøre et eller andet. Det er bare så meget nemmere. Touch er helt sikkert kommet for at blive.

Tastaturet er smart

En Surface kan købes uden tastatur. Den kan også købes med et såkaldt touch-tastatur i låget og med et såkaldt type-tastatur i låget. Selvom en Surface sagtens kan bruges uden tastaturet, så virker det forkert. Så kan man næsten lige så godt købe en iPad. Det er brugen af et tastatur i Office, der gør dette til noget helt specielt.

Jeg har begge typer af tastatur, og touch-tastaturet er meget smart og nørdet, men virker ærligt talt ikke så godt. Jeg skriver med ca. 30% af min normale hastighed på det. Bruger jeg i stedet type-tastaturet (det med noget der minder om rigtige taster) så skriver jeg med ca. 80% af min normale hastighed, og reduktionen skyldes primært det lille tastatur og ikke kvaliteten af tastaturet.

Sammenligner jeg hastigheden med de to typer af tastaturer med det, der er på skærmen af en Surface (eller en iPad eller…) så er det slet ikke sammenligneligt. Det ene er en brugbar løsning, når man bruger ti-finger systemet. Det andet er ikke.

Flipstand virker rigtig godt

Når nu min Surface bliver brugt som en form for bærbar og en tablet på samme tid, så er det nødvendigt at holde skærmen oprejst stående, mens tastaturet bruges. Det har Microsoft heldigvis tænkt på, da de har inkluderet en lille udfoldelig holder i selve hardwaren. I modsætning til det låg, vi har til vores iPad herhjemme, så virker denne fantastisk, om end det er lidt øv, at den kun har en vinkel. I arbejdsmæssig sammenhæng virker det ganske fint, men til at se film eller lignende, kunne det være godt med flere vinkler at vælge imellem.

Alt for få Apps, men ikke kritisk for mig

Sammenlignet med en iPad, så er der nærmest ingen Apps til Windows 8.  Til mit behov er der dog næsten alt det, jeg har behov for. Der er to ting jeg virkelig mangler. En Chrome browser og en netbank. Netbanken skal nok komme på et tidspunkt, mens det er mere usandsynligt med browseren.

Mit App behov er meget lille da jeg er glad bare jeg har mail, kalender, kontaktpersoner og Office. Det er derfor noget, der skal overvejes inden den købes, men for mig er det intet problem.

Skrivebord – Classic Windows

På Surface kan man komme til den klassiske skrivebordsvisning, der kendes fra alle andre udgaver af Windows. Det er denne visning, der bruges til Office. På godt og ondt er der her behov for en mus. Til mit brug af Office pakken er dette perfekt. Jeg vil umiddelbart være lidt mistroisk over for en touch-udgave.  Dette understreges kun af, at jeg benytter OneNote i desktop udgaven, selvom der er en Windows 8 app installeret til det. Den virker bare ikke så godt efter min mening.

En anden (nørdet) fordel ved skrivebordet er, at der kan pilles i filsystemet og andet godt, hvis man har lyst.

Brugen af skrivebordet har fået en masse kritik i medierne. Jeg synes dog, det er super smart. Det er det, der for mig gør den til en form for erstatning for den bærbare. Uden dette (og tastaturet og…) ville den bare være endnu en tablet og ikke nær så anvendelig.

Konklusion

Er jeg glad for min Surface RT? Ja. Vil jeg anbefale den til ikke computerkyndige? Nej. Vil jeg bytte den for en hvilken som helst anden tablet? Nej. Vil jeg købe en igen? Ja! (og det har jeg faktisk gjort, da jeg tabte min på en meget uheldig måde, så glasset gik i stykker).

/Dann

2 thoughts on “Microsoft Windows 8 er kommet ind i mit liv: Microsoft Surface RT

  1. Fandt lige ind her, da jeg søgte efter oplysninger på MS Surface 64 GB, som er på bud i Elgiganten fra mandag den 23. juni 2014, til kr. 1499.- plus evt. type cover kr. 499.-

    Tak for info. Ser da vist fornuftigt nok ud… :o)

    mvh
    Villy

Der er lukket for kommentarer.