En bog med opskrifter

Familien Bleeker Pedersens OpskriftssamlingIdéen kom til verdnen for et års tid siden. Vi har haft en mappe med et print af alle vores opskrifter her fra hjemmesiden. Men kunne det ikke være lidt sjovt at have det som en rigtig bog? Det blev til et par spæde forsøg på at lave en samling af opskrifterne. Det blev dog hurtigt tydeligt, at arbejdet med at lave en sådan bog ville blive kæmpe stor. Idéen blev derfor parkeret indtil for en måneds tid siden. Der tog arbejdet for alvor fart.

Resultatet er blevet til en bog med titlen “5 år med opskrifter”. Det er egentlig lidt snyd, da det kun er 4½ år med opskrifter her på hjemmesiden på den måde, de er der i dag. Den lidt misvisende titel skyldes, at  vi egentlig havde forvente at det skulle tage os meget længere tid at lave bogen og ikke mindst at vi gik efter at have den færdig til jul. I mellemtiden er der sket det, at Danns far ikke havde mange ønsker til hans 65 års fødselsdag. Vi kom derfor på at han skulle have en færdig kogebog med alle vores opskrifter. Opskrifter som han over årene havde udvist en del interesse for. Der blev derfor sat fart på arbejdet med bogen og i løbet af en måned lykkedes det at gå fra idé til, at der nu ligger en fysisk hardcover bog klar til at give til Danns far i fødselsdagsgave.

Bogen er kun trykt i ét eksemplar til Danns far. Derudover har vi printet en udgave og sat den ind i et ringbind herhjemme. Sådan en version har vi også givet til Danns far. Sidst men ikke mindst, så findes bogen i PDF format her på hjemmesiden.

Processen

Vi startede med at lave et layout til siderne i bogen, der skulle indholde opskrifterne. Efter et utal af forsøg med forskellige designs, endte vi med et design vi begge kunne lide. Herefter startede Dann med at gennemgå alle opskrifterne. En del af opskrifterne blev justeret med de erfaringer, vi har gjort os siden opskriften blev offentliggjort (langt de fleste af de erfaringer står som kommentarer på de enkelte opskrifter her på hjemmesiden). En del opskrifter blev endvidere delt op i flere forskellige, så der kunne være en hovedret, noget tilbehør og noget sauce for sig selv. Dernæst blev alle opskrifterne læst igennem og de blev tilpasset de stilændringer, vi har haft gennem tiden. De nyere opskrifter er mere præcise med mængder eksempelvis. Sidst men ikke mindst blev der tilføjet oplysninger om mængder og tilberedningstid til den enkelte opskrift. Der blev også skrevet en kort ny indledning til de enkelte opskrifter. Undervejs er der også lavet nogle nye opskrifter, der hvor vi syntes, de manglede. Billederne af en række opskrifter er også skiftet ud med nye.

Herefter var det tid til at arbejde på strukturen i bogen. Forsiden kom hurtigt på plads, da den skulle ligne den, vi havde i vores gamle hæfte herhjemme. Derefter var det indholdsfortegnelsen, der også tog et utal af forsøg, inden vi havde ramt det helt rigtige. Det endte også med at bogen blev inddelt i kapitler med forskellige farver, så det er nemt at finde rundt i bogen.

Efter de sidste finpudsninger blev bogen gjort færdig. Det har taget mange flere timer end vi tør tælle. Det har været en sjov proces og hver gang det har trukket tænder ud, har vi kunnet tænke over, at det var en gave. Det var en rigtig rar fornemmelse.

Oprindelig mappe med opskrifterResultatet

Vi er rigtig glade for resultatet. Den gamle opskriftsbog (se billede) er allerede udskiftet med et print af bogen i et ringbind (se det øverste billede). Den er blevet brugt flittigt i test-perioden, og vi er super glade for at have den i stedet for de elektroniske opskrifter eller den store mappe uden indholdsfortegnelse.

Når vi kigger tilbage på det, så har det taget meget tid, men det har faktisk været overraskende nemt at lave en bog på denne måde. Selv det at få trykt en rigtig bog på et trykkeri har været ret enkelt (selvom prisen er lige lidt mere, end det koster at købe en ny kogebog i boghandlen).

Bogen kan downloades her på hjemmesiden til fri afbenyttelse.

Mange hilsner

Lene & Dann Bleeker Pedersen

2 thoughts on “En bog med opskrifter

  1. Hej Jan,

    Tak. Vi er også ret glade for den allerede… og mon ikke vi har glemt hvor lang tid det tog om et års tid eller to 🙂

    /dann

Der er lukket for kommentarer.