For et stykke tid siden stødte jeg på begrebet dahl i et TV-program. En ret jeg måtte lære mere om og prøve. Det viste sig at dahl i bund og grund er en krydret ret med linser. Det er en ret, der kan varieres i det uendelige, og vi har allerede prøvet en lang række forskellige slags med både forskellige slags linser og forskellige slags ingredienser (så som kartofler, gulerødder og lignende).
Den korte udgave er, at det smager skønt og er ret nemt at lave. Eller rettere, så kan det gøres nemt at lave. Det er min erfaring, at en god dahl skal have både en god krydderiblanding og en god start med en smagfuld krydderpasta. En del eksperimenter har givet en god opskrift herpå. Det tager i hvert tilfælde en times tid at lave denne krydderpasta og krydderiblanding. Når først det er gjort, så kan Dahl laves på en time. Heldigvis er det muligt at fryse krydderpastaen ned og gemme de tørrede krydderier, som alle andre stødte krydderier. Opskriften på disse to ting følger nedenfor i mængder, der er store nok til at lave fem omgange dahl. Med denne forberedelse er det super hurtigt at lave på en hverdag.
Nedenfor følger en opskrift på en god “grund dahl” der kan varieres i det uendelig – selvom det ikke er nødvendigt. Vi har tit “bare” lavet denne. Lene synes det smager rigtig godt, så dahl er hermed blevet en fast del af vores madplan herhjemme.
/Dann
Ingredienser – Dahl
- 1 spsk dahl krydderiblanding
- 2 store spsk (75 gram) dahl krydderpasta
- 170 gram røde linser
- 80 gram majs
- 1 L vand
- 1 løg
- 2 ds (800 gram) hakkede tomater
- 1 cm frisk ingefær
- 3 spsk olie
Fremgangsmåde – Dahl
- Lav dahl krydderpasta og krydderiblanding, hvis det ikke allerede er lavet
- Skræl og riv ingefæren
- Skræl og hak løget
- Blend tomaterne
- Varm en stor gryde op til høj varme
- Tilsæt olien og vent til den bliver varm
- Svits løgene i ca. 4 minutter til de bliver klare
- Tilsæt ingefær, krydderiblanding og rør rundt
- Efter 1 minut tilsættes krydderpastaen
- Vent yderligere 1 minut og tilsæt tomaterne
- Når det er begyndt at simre tilsættes 1 L vand
- Når det er begyndt at simre skrues ned på lav (3/9) varme
- Tilsæt nu linserne og majsene
- Dahl’en kan servers straks
- Velbekomme!
Ingredienser – Dahl krydderpasta
- 1½ cm frisk ingefær
- 1 tsk salt
- 3/4 dl olivenolie
- 1 tsk sort peber
- 1 tsk korianderfrø
- 1 tsk gule sennepsfrø
- 2 stk stjerneanis
- 1 tsk nelliker
- 1 kanelstang
- 1 spsk kardemommekapsler
- 1 spsk spidskommen
- 2 tsk gurkemeje
- 1 spsk chiliflager
- 1 rød frisk chili
- 1 løg
- 4 kinesiske hvidløg
- 4 laurbærblade
- 1 dåse (400 ml) hakkede tomater
Fremgangsmåde – Dahl krydderpasta
- Blend tomaterne
- Skræl og hak løg og hvidløg
- Hak den friske chili (inkl. kernerne)
- Kom løg, hvidløg og den friske chili op i en minihakker og “blend” det til en fin blanding
- Rist de hele krydderier (stjerneanis, nelliker, kanelstang, kardemommekapsler, spidskommen, chiliflager, sennepsfrø, korriander, sort peber)
- Kværn krydderierne i en krydderikværn
- Skræl og riv ingefæren
- Varm en pande op på høj (7/9) varme
- Hæld olivenolien op på panden og vent til den bliver varm
- Kom nu blandingen af løg, hvidløg og chili på panden sammen med laurbærbladene og svits det i ca. 4 minutter
- Kom nu de kværnede krydderier, ingefæren samt gurkemeje og salt på panden og rør godt rundt
- Skru ned på lavt blus (3/7)
- Tilsæt de hakkede tomaterne
- Lad nu blandingen koge ind til det fylder ca. halvdelen
- Krydderpastaen er nu færdig og kan fryses ned
Ingredienser – Dahl krydderiblanding
- 2 tsk bukkehornfrø
- 1½ spsk fennikelfrø
- 1½ spsk korianderfrø
- 1½ spsk hel spidskommen
- ½ tsk hele nelliker
- 1 stang kanel
- 1 tsk kardemommekapsler
- 1 tsk sort peberkorn
Fremgangsmåde – Dahl krydderiblanding
- Kom alle krydderierne på en pande og rist dem
- Kom krydderierne op i en krydderikværn
- Kværn krydderierne til de bliver stødte
- Krydderiblandingen er nu klar