Hjemmelavede pomfritter der smager bedre end på en restureant

Hjemmelavede pomfritterSignes livret har i et stykke tid været pomfritter. Derfor har jeg også haft ønsket om, at vi kunne lave dem derhjemme. Det er selvfølgelig nemt at købe en pose frosne pomfritter og varme dem i ovnen. Men det giver ikke den helt rigtige fornemmelse af en sprød overflade, der knaser samtidig med, at der er en blød kartoffel inde i midten. Det er i hvert tilfælde ikke lykkedes os at lave det i ovnen.

Derfor har jeg i et stykke tid kigget lidt på, hvordan man kunne lave pomfritter uden en frituregryde. Min konklusion blev dog, at det ikke var muligt. Derfor gik jagten ind på en billig frituregryde. Det var lidt vigtigt at den var billig, da det primært var for at prøve om vi selv kunne. Det ville være lidt dyrt at købe en dyr frituregryde, for derefter at sætte den bagerest i skabet uden fare for at blive brugt. Det tog lidt tid, men det lykkedes til sidst at finde en billig frituregryde til ca. 150,- kr.. Egentlig kunne vi godt have brugt en gryde med olie, men jeg ville gerne have en rigtig frituregryde med et net til at sænke pomfritterne ned i. Det er meget nemmere end at bruge en hulske af stål (som i øvrigt koster mere end den billige frituregryde).

Kort tid efter købet skulle vi naturligvis igang. Der blev eksperimenteret med, om kartoflerne skulle koges først eller ej (det skal de). Der blev eksperimenteret med, om kartoflerne skulle have lav eller høj varme i frituregryden (svaret var begge dele) og meget andet. Vi endte med en opskrift, der kan virke en anelse kompliceret. Grunden til det er lidt langhåret, men det handler i bund og grund om at gøre maksimalt brug af den stivelse, der er i kartoflerne samt at få skabt en overflade, der kan knase, når det bliver friturestegt.

En ting er sikkert. De smager fantastisk. Faktisk smager de så godt, at vi efterfølgende er blevet skuffede, når vi har bestilt pomfritter på en restaurant og kun har fået nogen, der er smidt direkte i en frituregryde eller lignende. Rigtige pomfritter skal laves som vores. De smager fantastisk sammenlignet med alt andet. Lene er helt vild med dem og Signe synes, det er super sejt, at vi kan lave vores egne pomfritter. Faktisk synes hun det er så sejt, at hun har været ude på vejen og tilbyde dem til alle, hun kunne finde 🙂

Vi har indtil nu kun prøvet at kun prøvet at krydre dem med salt, men jeg er helt sikker på, at vi kan krydre med alt, hvad vi har lyst til. Det er vist kun fantasien, der sætter grænser.

Pomfritterne er helt klart blevet en del af vores madplan herhjemme. Vi skal dog ikke have dem så tit. Ikke på grund af smagen, men fordi friturestegning ikke er super sundt.

Det kan varmt anbefales at prøve opskriften.

/Dann

Ingredienser

 • 1 kg Kartofler
 • ½ spsk salt
 • 1½ L fritureolie

Fremgangsmåde

 1. Skræl kartoflerne
 2. Skær dem ud i den størrelse pomfritter, der ønskes (ikke under 1×1 cm, men gerne større)
 3. Kom kartoflerne op i en gryde sammen med koldt vand
 4. Bring gryden i kog
 5. Når gryden koger skrues ned på 7/9 varme
 6. Kog kartoflerne i 15 minutter
 7. Hæld kartoflerne op i et dørslag og placer dem derefter på en bagerist, så alt vandet kan dampe af. Det tager ca. en halv time
 8. Kom olien i frituregryden og varm den op til 130 c
 9. Steg nu pomfritterne i frituregryden i 6 minutter
 10. Lad pomfritterne dryppe af og kom dem derefter op i en skål (de er IKKE færdige)
 11. Gentag eventuelt skridt 9 og 10 indtil der ikke er flere pomfritter
 12. Skru nu op for varmen i frituregryden så det bliver 180 c
 13. Steg igen pomfritterne i frituregryden i 7½ minut
 14. Lad dem kort dryppe af og kom dem over i en skål eller en tallerken
 15. Drys lidt salt ud over pomfritterne og vend dem rundt
 16. Gentag skridt 13 til 15 hvis der er flere pomfritter
 17. Pomfritterne er nu klar
 18. Velbekomme!

4 thoughts on “Hjemmelavede pomfritter der smager bedre end på en restureant

 1. Et tip der gør en forskel for konsistensen: tilsæt lidt eddike til vandet når kartoflerne koges. Det hjælpe til at de ikke koger ud og går i stykker. Da mængden er ret lille, så er det ikke til at smage.

  Mængden er ca. 1 spsk pr. 1½ liter vand i gryden.

  Derudover er det også muligt at fryse kartoflerne efter de har været i frituregryden den første gang. Det gør dem faktisk kun bedre.

 2. Hej Sam,

  Tusind tak for din feedback. Du har helt ret. Det billede er ikke specielt godt, og viser på ingen måde hvor lækre de egentlig ser ud.

  Jeg får taget et nyt billede når jeg laver dem næste gang.

  /dann

 3. Hej Sam,

  jeg har taget et ny billede sidste gang jeg lavede dem. Stadig ikke helt perfekt billede (måske jeg skulle lære hvordan man gør den slags), men klart bedre:

  Hvad tænker du?

  vh
  Dann

Der er lukket for kommentarer.