Boller i karry er nærmest indebegrebet af en klassisk ret. Alligevel viste den sig ikke at være helt så nem at lave for os, som vi troede. Faktisk har det taget en hel del forsøg at ramme denne opskrift. Det har primært været saucen, der har været svær at få lavet helt rigtig. Heldigvis er det efter en del forsøg nu lykkedes os at lave denne klassiske ret på en måde, så vi rigtig godt kan lide den.
På billedet er der serveret ris og en relish til retten. Risene er lavet helt normalt mens den viste relish kommer i en anden opskrift i de kommende uger. Kombinationen her er super god. Det med en lidt syrlig relish står rigtig godt til karrysaucen.
Selvom vi nok holder en lille pause med at spise retten (vi fik den ret tit, mens vi forsøgte at ramme rigtigt), så er det helt sikkert en ret, der bliver en fast del af vores madplan herhjemme.
/Dann
Fremgagsmåde – overordnet
- Lav først kødbollerne
- Lav herefter saucen
- Til sidst (eller sideløbende med saucen) laves ris eller lignende tilbehør
- Velbekomme!
Ingredienser – kødboller
- 500 gram hakket svinekød
- 1 æg
- 1½ løg
- 1 tsk karry
- 0,5 dl mælk
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk stødt koriander
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- 1 spsk salt
- 1 terning hønseboulion
- 1 laurbærblad
Fremgangsmåde – kødboller
- Skræl og hak løget fint (gem de dele af løget, der kan bruges, men ikke hakkes)
- Slå ægget ud i en skål
- Kom det hakkede løg og alle de øvrige ingredienser op i skålen
- Pisk det sammen i 3-5 minutter med en elpisker
- Stil farsen i køleskabet i minimum 30 minutter
- Fyld en gryde op med vand
- Kom boulionterningen og 1 spsk salt i gryden
- Kom en si øverst i gryden
- Kom de gemte dele af løget sammen med et laurebærblad op i sien. Begge dele skal altså være inde i sien, men nede i vandet
- Varm gryden op til vandet koger på høj varme
- Skru ned på 6/9 varme, så det ikke koger med bobler
- Når de 30 minutters hvile (af farsen) er overstået fjernes sien fra gryden
- Tag farsen ud af køleskabet
- Form kødboller ud af dejen og kom dem i gryden (de bliver blancheret, når vandet ikke koger mere => de “splatter” ikke ud)
- Når kødbollerne kommer op til overfladen, er de næsten klar. Lad dem blive i vandet 3 minutter yderligere og fjern dem så med en hulske op i en skål
- Gentag processen indtil alle bollerne er færdige
- Gem 1 L af kogevandet til brug for saucen (som nu kan startes)
- Bollerne er nu færdige
Ingredienser – karrysauce
- 2 spsk olie
- 1½ løg
- 1 gulerod
- 2 fed hvidløg
- 1 æble
- 1 cm frisk ingefær
- 1/4 L fløde
- 1 L af kogevandet fra bollerne
- 2 spsk karry
- ½ tsk chili
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- 2 spsk Maizena sovsejævner
- 1 tsk eddike
Fremgangsmåde – karrysauce
- Skræl og hak løget groft
- Skræl og hak gulerødderne groft
- Skær æblet med skræl i grove tern (undgå kernehuset)
- Skræl og hak hvidløget
- Skræl og hak ingefæren
- Varm en sautepande op på høj varme
- Kom olien på panden
- Svits løg, æble, hvidløg og ingefær i ca. 4 minutter på panden
- Tilsæt karry og chili på panden og svits det med i ca. 2 minutter
- Tilsæt nu 1 L kogevand fra bollerne
- Skru ned på svag (3/9) varme og lad det simre i ca. 30 minutter
- Kom fløden i saucen og lad det simre i ca. 5 minutter
- Kom det hele i en blender (eventuelt ad flere omgange) og blend det helt fint
- Kom saucen over i en gryde
- Tilsæt citronsaft, salt og peber
- Jævn saucen ved at tilsætte Maizena sovsejævner
- Tilsæt bollerne i saucen og rør rundt
- Tilsæt edikken og rør godt rundt
- Varm bollerne op i saucen (tager ca. 5 minutter)
- Saucen er nu klar