Kartoffelgratin

KartoffelgratinKartoffler er en grøntsag, vi bruger alt for lidt herhjemme, da Lene ikke er så glad for kogte kartofler. Der skal altid “ske noget” med dem, før de falder i god jord. Derfor er jeg altid frisk på at prøve kartoffel på en ny måde. Senest er det blevet til kartoffelgratin, som vi alle tre synes smager rigtig godt.

Egentelig er det jo et tilbehør til en kødret, men herhjemme har vi fundet på at blande lidt baconstykker i og så spise kartoflerne som en hovedret. Nogengange er det tilbehør og nogen gange er det en hovedret. I begge tilfælde synes vi det smager rigtig godt. Opskriften kommer helt sikkert til at fremgå af vores madplan med jævne mellemrum.

/Dann

Ingredienser

 • 1½ kg kartofler
 • 1½ tsk salt
 • 1 stort løg
 • 2 fed hvidløg
 • ½l mornay sauce (kan erstattes med 2½ dl madlavningsfløde og ca. 200 gram revet ost. Vi bruger mornay sauce fordi det er nemt 🙂 )
 • 1½ tsk friskværnet peber
 • ½ tsk revet muskatnød
 • 50 gram revet ost
 • 200 gram bacon skåret i små stykker eller tern (udelades, hvis det er som tilbehør til en hovedret)

Fremgangsmåde

 1. Skræl kartoflerne
 2. Skær dem i tynde skifter (under ½ cm men gerne tyndere). Tør kartoflerne
 3. Hak løget fint
 4. Hak hvidløget
 5. Bland kartofler, hvidløg og løg i et ildfast fad
 6. Bland salt, peber, muskatnød og bacon i
 7. Hæld moarnay saucen ud over (alternativt blandes osten i med resten og der hældes fløde ud over)
 8. Drys osten ud over toppen
 9. Bag en time og 15 minutter ved 200 grader i ovnen. De sidste 10 minutter kan med fordel være på varmluft, hvis overfladen skal være sprød og mørk som på billedet. Det er et spørgsmål om præference, og jeg kan godt lide det.
 10. Velbekomme