I tirsdags havde vi lyst til noget græsk inspireret mad. Efter at have tænkt lidt over det, så blev det til nogle græske kartofler i både (kan også steges i skiver på en pande), en græsk bøf og selvfølgelig lidt tzatziki. Det smagte rigtig rigtig godt.
Opskriften kan ses nedenfor. Det er helt sikkert noget vi gør igen. Næste gang skal vi dog have noget brød til. Tzatziki smager nu engang bedst med friskbagt hvidt brød. Foruden nedenstående blev der brugt 1 rød peber til at lave de enkelte “rum” på tallerkenen.
Græsk bøf, Ingredienser
- 400 gram magert hakket oksekød
- 1 løg
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timian
Græsk bøf, fremgangsmåde
- Snit løget i nogle meget fine stykker
- Kom alle ingredienserne i en skål og ælt det sammen
- Slå bøfferne ud
- Steg dem på panden i lidt olie (tager ca. 10 min) til de er færdige
- Lad dem hvile i 2-3 minutter og server herefter straks
Græske kartofler i både, ingredienser
- 1½ kg kartofler
- 1½ dl olie
- ½ dl citronkoncentrat
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk oregano
- 1 spsk timian
Græske kartofler i både, fremgangsmåde
- Bland olie, citronkoncentrat, oregano og timian sammen
- Pres de to hidløg og tilsæt det til blandingen
- Lad blandingen hvilke i mindst 30 minutter
- Kartoflerne skrælles
- Skær kartoflerne i både (husk de skal være ens størrelse for at have ens tid i ovnen)
- Hæld kartoflerne i en frysepose og tilsæt olieblandingen. Forsegl posen.
- Ryst/Ælt posen rigtig godt så blandingen kommer ud over alle kartoflerne.
- Lad kartoflerne hvile 15 minutter i posen mens den vendes ca. hver 5 minut
- Hæld blandingen ud i en bradepande
- Steg kartoflerne ved 220 grader i ca. 45 minutter i en forvarmet ovn. Kartoflerne er færdige når de er brune i kanten. De skal vendes løbende.
Tzatziki, ingredienser
- 500 gram (½ liter) yoghurt natural
- 1 agurk
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
- 1 spsk salt
Tzatziki, fremgangsmåde
- Hæld yoghurten op i to kaffefiltre og stil den til afdrypning i køleskabet mindst to timer før næste skridt. Der skal meget væde ud.
- Snit hvidløget meget fint
- Bland hvidløget i yoghurten
- Tilsæt 1 tsk salt og ½ tsk peber og bland sammen
- Skær agurken i to lige stor dele
- Første del af agurken rives til nogle meget små stykker
- De afrevne stykker presses så vandet løber fra dem – brug evt. noget køkkenrulle eller et viskestykke
- Bland de afrevne stykker i blandingen og rør godt rundt
- Ta den anden halvdel af agurken og skær den i nogle små stammer på ca. 3 ml x 3 ml x 20 ml.
- Drys 1 spsk salt ud over de små stykker agurk og lad det trække i ca. 5 minutter
- Bland nu agurkerne i yougurten og du har noget tzakiki.
- Sæt til afkøling i køleskabet i mindst en times tid inden brug (skal det bruges med det samme skal der mere hvidløg i)
De små stykker agurker er noget jeg synes om, men bestemt ikke standard. Skal det være helt standard, så riv i stedet hele agurken, men brug så 1 spsk salt til de revne stykker.
One thought on “Græsk inspireret aftensmad”
Der er lukket for kommentarer.