Hvad nu hvis computeren bliver stjålet?

“Hvad nu hvis vores computer bliver stjålet?”. Det spørgsmål har, siden vi flyttede ind i vores nye hus, fyldt en del i mit hoved.

Jeg er lidt paranoid med mine data. Derfor har jeg også købt et offsite backup program, der laver inkrementale backups af den stationære og Lenes bærbare. Herved sikrer vi, at vi aldrig mister muligheden for at bruge vores data. Det er efterhånden et stykke tid siden, at Mozy (den leverandør vi bruger) blev taget i brug første gang. Indtil nu har vi kun haft brug for at trække enkelte filer ud af Mozy og vi har været glade for det, når det har været muligt (inden nogen spørger, så har jeg testet en ret stor datamængde og sammenlignet bit for bit uden problemer).

Lige nu har vi 137 GB data gemt hos Mozy. Hvis nogen overvejer at begynde med online backup, så husk to ting: For det første skal leverandøren kunne håndtere blokvis inkremental backup. Det betyder at det kun er filændringer, der skal sendes over nettet, fremfor hele den fil der er ændret. Hvorfor er det vigtigt? Jo, de fleste mennesker har en del mails i deres mailprogram. Når der kommer en ny mail er det smart, at der kun er den mail og ikke alle mails, der bliver taget backup af. For det andet skal man overveje om man har behov for at overføre store filer. Visse løsninger (men ikke Mozy) har en begrænsning i størrelsen af de filer, de kan håndtere. Det mest udbredte er en begrænsning på 2 GB. Derudover skal man selvfølgelig være opmærksom på, at første gang man tager en online backup løsning i brug, så skal man bruge timer (i vores tilfælde en måned) på at overføre alle data.

Der er altså styr på, at vi ikke mister vores data. For en som mig, der har brugt computere i en evighed og som nægter at gemme noget på papir, så har jeg ca. alt på computeren. Alle gamle billeder er blevet scannet ind, eksamensbeviser er scannet ind osv osv.. Det ville være en katastrofe, hvis jeg mistede de data. Mozy gør at jeg sover godt om natten og ikke går i panik, når min computer ikke vil starte op.

Men hvad nu hvis computeren blev stjålet? Hvad nu hvis andre kunne få adgang til den enorme mængde af inforationer som vi har gemt på computeren? Det ville være ret kedeligt. Eksamensbeviser, mails, budgetter, feriebilleder og alt muligt andet er vores, og kun vores. Det gør måske ikke noget hvis andre kunne se, hvad vi havde, men det ville krænke mit privatliv.

Derfor har jeg det sidste stykke tid tænkt lidt over, hvordan jeg kunne sikre adgangen til vores data, hvis nu computeren blev stjålet. Sjovt hvordan løsningen af et problem (offsite backup) leder til et andet (kryptering). Efter at have brugt lidt tid på Google samt ikke mindst at have spurgt venner og bekendte endte jeg med at kigge nærmere på TrueCrypt. Et ret smart program som inden for kryptering kan nærmest alt.

Den løsning jeg endte med var en kryptering af systempartitionen, hvilket på dansk betyder, at du skal indtaste et kodeord for at få adgang til computeren. Kan du ikke kodeordet, så kan du ikke få adgang. Hvis man i stedet tager harddisken ud af computeren og sætter den over i en anden, så kan man ikke tilgå dataene uden kodeordet og programmet.

Mit primære mål er ikke at forhindre nogen, der virkelig vil have adgang til vores data i at få det. Det kan man altid, hvis man bare prøver længe nok. Nej det er derimod at sikre, at en tilfældig indbrudstyv der stjæler computeren ikke kan få adgang til vores data. Computeren kan altid bruges til et andet formål efter en geninstallation, men vores data forbliver vores. Ingen andre kan få adgang til dem.

Det er en rar sikkerhed der gør, at jeg sover lidt bedre om natten og kan tage hjemmefra i længere perioder uden at være bekymret over, om nogen andre nu kigger i vores private ting.

Både Mozy og TrueCrypt kan anbefales. De er nemme at bruge og virker upåklageligt til de formål, jeg bruger dem til. Mozy koster penge efter de 2 første GB mens TrueCrypt er gratis.

Sikkerhed gør at man sover godt om natten.

/Dann

P.S. Linket til Mozy er et link, hvor man får 250 ekstra MB – dvs. i alt 2,25 GB. Jeg får i princippet det samme for at sende en bruger til dem, men da jeg er en betalende kunde og har uendelig plads, så får jeg ikke noget ud af det andet end at andre får mere plads… og at glæde andre er en glæde i sig selv.

7 thoughts on “Hvad nu hvis computeren bliver stjålet?

  1. Det er da godt at det virker på din PC 🙂

    Krypterer den hele tiden, eller når din PC er idle i et foruddefineret stykke tid?

  2. Den kryptere hele tiden. Det virker som et lag mellem windows og harddisken. Alt der bliver læst og gemt bliver dekrypteret eller krypteret. Det vil sige at man kan tilgå hele disken ukrypteret fra Windows, men man kan ikke læse noget som helst fra disken hvis man tilgår den uden kodeordet.

  3. Ikke så vidt jeg kan se, men det afhænger sikkert af hvilken krypteringsalgoritme man vælger. Men langsommere bliver den – jeg kan bare ikke mærke det.

    For mit vedkommende, så vil jeg også gerne betale nogle pct’s performance for at få en meget højere datasikkerhed.

    /Dann

  4. For mig er jeg glad for at have det på plads. Her indlagt på hospitalet giver det en eller anden rar sikkerhed at ingen andre kan snuppe vores dokumenter. De kan tage vores ting, men ikke rode i vores privatliv. Det giver mig lidt bedre samvittighed.

Der er lukket for kommentarer.