I et utal af fjernsynsudsendelser og i lige så mange bøger er jeg stødt på Sheppards Pie. Det var derfor tid til at prøve sheppards pie. Nu er vi dog ikke specielt glade for lam herhjemme. Det blev derfor til en variant med oksekød, der derfor har fået et lidt andet navn.
Retten smager rigtig godt og er relativ nem at lave, selvom det tager lidt mere tid, end vi har på en hverdag. Det er altså en nem weekendret.
Signe er helt pjattet med at spise retten, der her er serveret med coleslaw. Lene kan heldigvis også rigtig godt lide det. Derfor er det nu blevet en fast del af vores madplanlægning.
/Dann
Ingredienser – rigeligt til 6 personer
- 450 gram hakket oksekød
- ½ spsk rosmarin
- ½ spsk timian
- 2 fed hvidløg
- 1 stort løg
- 1 stor gulerod
- 1 dl rødvin
- 1 spsk worcester sauce
- 70 gram tomatpure
- lidt olievenolie til stegning
- 200 ml vand
- 1/4 boulionterning, hønse
- Salt til kogning af kartofler
- 1,2 kg kartofler
- 2 æggeblommer
- 25 gram smør
- 1/4 l fløde
- 20 gram parmasan (skal være ca. 1 dl, når revet)
- 1 tsk salt til kartoffelmos
- 1 tsk peber til kartoffelmos
Fremgangsmåde
- Skræl og hak løget fint
- Skræl guleroden og fjern spidsen
- Skræl og hak hvidløget fint
- Riv guleroden på et rivejern
- Varm en gryde op på høj (8/9) varme
- Kom olien i gryden
- Svits kødet i 3 minutter til det er blevet brunet
- Tilsæt løg, hvidløg og gulerod
- Rør godt rundt i et par minutter
- Skru ned til svag (3/9) varme
- Kom tomatpure, timian og rosmarin op i gryden
- Rør godt rundt
- Tilsæt nu rødvin og worcester sauce
- Rør godt gundt og tilsæt nu vandet og boulionterningen
- Lad det simre i minimum 30 minutter i gryden. Det skal reducere, så der næsten ikke er noget væske tilbage
- Kom indholdet af gryden op i et ovnfast fad (med en del plads i højden, da der skal være kartoffelmos ovenpå)
- Lad det køle af i mindst 15 minutter (så det bliver lidt fast)
- Skræl kartoflerne
- Kog kartoflerne i let saltet vand
- Riv parmasanosten
- Efter ca. 15 minutter (gennemfør gaffeltesten) tages kartoflerne af varmen og vandet drænes fra
- Kom nu kartoflerne op i en skål
- Bland smør, fløde, salt, peber og æg op i skålen
- Mos nu det hele sammen med en kartoffelmoser
- Med en ske kommes kartoffelmosen forsigtigt ovenpå kødet i fadet (pas på at det ikke bliver blandet)
- Fordel kartoffelmosen, så den bliver ensartet i overfladen. Lav eventuelt et mønster med en kniv eller en gaffel
- Nu kan fadet eventuelt stå et par timer og vente til det skal i ovnen
- Bag fadet 30 minutter i en forvarmet ovn på 200 grader
- Retten er nu klar
- Velbekomme!