En klassisk dansk vinterret er bagte rodfrugter. Rodfrugter er i det hele taget en klassisk ingrediens i vintertiden i Danmark. Indtil nu er det primært gulerødder og kartofler, der er blevet brugt hjemme hos os. Det syntes vi der skulle gøres op med, så det var tid til at lave bagte rodfrugter. Siden vi prøvede det første gang for et års tid siden, har det udviklet sig lidt og vi er endt med en opskrift, hvori der indgår citron og timian. En opskrift der smager rigtig godt, og som selv Signe synes godt om. Undervejs her der dog også være en del fejlslagne forsøg med andre ingredienser så som hvidvin og hele krydderier.
Retten har allerede været på vores madplan en del gange i forskelige variationer. Jeg er dog helt sikker på at det er denne variant der fremadrettet vil blive brugt i vores madplan.
/Dann
Ingredienser
- 1 kg rodfrugter (rødbeder, kartofler, persillerod, gullerødder, etc.)
- 1 spsk tørret timian
- 2 spsk citronsaft
- 2 spsk olienolie
- ½ tsk salt
- ½ tsk peber
- Vand til blanchering
- 1 tsk salt
Fremgangsmåde
- Skræl rodfrugterne
- Hak rodfrugterne i passende størrelse (gerne lidt forskellig form, men ca. samme størrelse for, at de er færdige på samme tid)
- Varm en stor gryde med vand op til kogepunktet
- Tilsæt 1 spsk salt
- Når saltet er opløst tilsættes rødbederne og de blancheres i ca. 3 minutter
- Tilsæt nu de øvrige rodfrugter til gryden og lad dem være med i yderligere 4 minutter
- Hæld rodfrugerne ud i et dørslag og lad vandet dryppe fra dem
- Kom rodfrugerne over i et ovnfast fad
- Hæld olivenolien, salt, peber og timian over rodfrugterne
- Bland godt rundt i rodfrugterne så det hele bliver fordelt godt
- Bag rodfrugterne i en forvarmet ovn på 175 grader i 45 minutter
- Tag rodfrugterne ud af ovnen
- Dryp citronsaften ud over rodfrugerne
- Rør godt rundt i dem og vent et minut
- Rodfrugterne er nu klar til servering.
- Velbekomme!