Signe 4 år

Signe er blevet 4 år og hold fast, hvor er der sket meget det sidste år.

I december sidste år droppede Signe sutten. Vi havde længe snakket om, at når hun blev 3 år, var det tid til at droppe sutten. Vi gjorde det ikke lige på selve dagen, for hun var jo også lige startet i børnehave og det skulle hun lige have lov at vænne sig til. Men en lørdag morgen i starten af december kom Signe ind i vores seng og proklamerede, at nu var hun færdig med at bruge sut og så gav hun sutten til sin far. Vi var meget stolte af hende og Dann tog hende med i BR og hun fik lov til at vælge en ting, som hun gerne ville have. Hun valgte “Pinky Pie” en talende my little pony dukke som stadig er meget populær. Lørdagen efter var vi i Salling og aflevere sutten til julemanden. Hun fik et fint bevis for, at hun afleverede sutten og julemanden skulle nok passe godt på den. Derudover fik hun LaLa fra teletuppies. Det gik rigtig fint uden sut. Signe havde lidt problemer i starten med at falde til ro om aftenen, men det gik hurtigt over og hjemme spurgte hun aldrig efter  sutten. I børnehaven forsøgte hun at snyde sig til en sut til hendes middagslur, men de voksne hoppede ikke på den. Siden da har hun ikke savnet den.

I starten af det nye år holdt Signe helt op med at sove til middag. Herhjemme i weekenden var der tit dage, hvor Signe ikke lige fik sovet og det gik egentligt fint. Når hun sov til middag foregik det i hendes seng og ikke i barnevognen mere. I børnehaven havde hun i starten lidt mere brug for at sove. Det blev dog hurtigt til, at der var dage, hvor hun ikke lige fik sovet og var urolig og holdt andre børn vågen. Vi  blev derfor enige med de voksne om, at Signe bare kunne ligge lidt på en sofa og sove, hvis hun havde lyst og ellers bare lade være. Det blev hurtigt droppet igen og nu sover Signe ikke til middag mere, medmindre hun er syg. Hun falder dog stadig i søvn i bilen en gang i mellem, hvis hun er træt. Hun er også begyndt en gang i mellem at gå rigtig tidligt i seng. Hun kan på en hverdag godt blive puttet 18.30 og sove en hel nat. Hendes normale sengetid er omkring klokken 19 og hun vågner mellem 6 og 7. Kommer hun senere i seng, sover hun ikke længere, men er så meget træt hele dagen.

Næste store projekt var at stoppe med bleen. Signe var ked af at bruge ble, for det var kun små børn, der gjorde det. Desværre var Signe ikke så god til at gå på toilet, selvom hun skulle sidde på toilettet hver gang hun fik en ren  ble. Vi snakkede en del med børnehaven om det og blev så enige om, at nu tog vi simpelthen bleen fra Signe om dagen. Det startede en aften, hvor Dann var alene hjemme med Signe. Her aftalte de, at Signe ikke skulle have ble på om aftenen, og da Signe huskede at sige til når hun skulle tisse, ja så var vejen ligesom banet for at smide bleen. I starten havde hun nogle uheld, men lærte hurtigt, at det ikke var sjovt at tisse i bukserne, for så blev hun kold og skulle skifte tøj. I dag har hun helt styr på, hvornår hun skal tisse.

Da vi nåede sommerferien var Signe blevet så stor, at hun nu var stoppet med at sove middagslur, stoppet med at bruge sut og stoppet med at bruge ble om dagen. Om natten sov hun stadig med ble, da hun stadig tissede om natten. Men det er også slut nu. Mandag var jeg ude og købe ind og skulle købe bleer, da vi ikke havde flere. Signe blev puttet imens og da vi ikke havde nogle bleer, kunne hun da lige sove uden. Det gik rigtig fint og hun har endnu ikke haft nogen uheld. Hun var altså helt klar og tisser på toilettet hver gang og holder sig tør hele natten.

Hun har gået i børnehave 1 år. Hun har udviklet sig meget og er blevet god til at høre efter og hendes sprog er godt. Hun er heldigvis også god til at lege med de andre børn. Hun bliver ked af det, når de andre ikke vil lege med hende eller kalder hende grimme ting. Det er lidt sødt. Lige nu leger hun hele tiden far, mor og børn og er selv storesøsteren. Hun hedder aldrig Signe, men altid et navn efter en pige i børnehaven, som hun leger med eller ser op til. Hun ser meget op til skolebørnene og glæder sig til hun selv bliver et skolebarn.

Signe vil også meget gerne lære bogstaver, stave og skrive. Hun kan stave til “Signe” og kan finde “S” overalt. Hun kan ikke skrive endnu, men det kommer nok snart. Hun spurgte den anden dag, om jeg ikke lige ville lære hende at skrive bogstaver. Vi øvede os lidt, men hun kan ikke helt forstå, at hun ikke bare lige kan det med det samme, så hun er meget utålmodig. Hun er nu begyndt at se “Skæg med bogstaver” og elsker det. Hun er også stadig meget glad for “lille nørd”, hvor hun lærer rigtig meget om dyr og samtidig leger, at hun er Kristian og Katrine.

Efter hun er blevet 4 må hun flere ting herhjemme. Hun må bruge en voksensaks (under opsyn) og har fået børneknive, så hun kan være med i madlavningen, uden at vi skal være bange for, at hun skærer sig. Hun vil så gerne være med til at lave mad og bager meget sammen med far og er generelt bare meget med. Hun har en skammel, som kommer med rundt i køkkenet, når hun skal være med. Det er super hyggeligt at lave mad sammen med hende.

I sidste uge var hun ved læge til 4-års undersøgelse. Hun er 102 cm. høj og vejer 16 kg. Hun ligger lige midt i kurverne, når man sammenligner. Hun fik ros for, at hun var god til at høre efter. Vi havde inden besøget snakket om, at hun skulle stikkes (vaccineres) og det tog hun rigtig flot. Hun sagde av, da stikket kom, men fik så et fint plaster på og så var hun bare stolt af det. Hun fortalte alle i børnehaven, at hun var blevet stukket i armen. Da en af de voksne spurgte, hvor hun var blevet stukket henne, svarede Signe stolt: “ved lægen i Skanderborg”.

Signe bliver bare så stor. Vi elsker at være vidne til hendes udvikling og ser, at hun lærer nye ting hver dag. Vi glæder os til mere. Nu skal hun snart i skole (altså om 1½ år). Men tiden går så hurtigt, så det bliver snart skoletid. Hun har meget at lære inden da.

/Lene