I løbet af juleferien skulle der prøves lidt forskellige nye ting. Denne gang blev det til en indonesisk rendang med oksekød serveret med ris. For at lave retten var det nødvendigt med et besøg i et asiatisk supermarked (galangal rod og citrongræs var svært at finde). Et inspirerende besøg i en butik, der har alt hvad jeg får brug for på min tur rundt i det asiatiske køkken i de kommende år.
At valget lidt denne gang faldt på rendang skyldes, at den er meget omtalt som en af de virkelig gode måder at servere langtidskogt oksekød på. Derfor skulle det da selvfølgelig prøves. Resultatet blev rigtig godt. Lene var meget imponeret og har allerede bestilt det igen. Det er helt klart en ret, der kommer til at indgå fast i vores madplan. Det er dog en weekendret. Selvom man kan forberede en del så der ikke skal meget arbejde til på selve dagen, så skal retten alligevel stå på komfuret i 2-3 timer, hvilket er længere end vi har på en typisk hverdag. Det må derfor blive til et godt weekendmåltid… eller hvis det virkelig skal være, så må retten blive lavet dagen før og så varmet når den skal serveres.
/Dann
Ingredienser
- 1 stang kanel
- 6 kardemommekapsler
- 4 kaffir lime blade (tørrede)
- 3 cm langt stykke frisk ingefær (tykt som en tommelfinger)
- 2 cm langt stykke frisk galangal (tykt som en tommelfinger) – kan eventuelt erstattes af ingefær
- 2 fed hvidløg
- 1 stilk citrongræs
- 4 små rødlige chilifrugter
- ½ dl olie
- 1½ tsk stødt spidskommen (fordi vi ikke havde dem hele)
- 1½ tsk gurkemeje
- 1 stort løg
- 1 tsk salt
- 500 gram oksekød i tern
- ½ l vand
- 1 dl kokosmel (ca. 30 gram)
- 400 ml kokosmælk
- 1½ tsk karrypulver
- ½ dl vand
- 1 spsk limesaft
Fremgangsmåde
- Varm en wok op til 7/9 varme og svits kokosmelet til det bliver lidt brunt (ikke sort)
- Kom kokosmelet over i en minihakker (eller en morter) og lav det til et meget fint mel hvor der er kommet lidt olie ud af det. Stil kokoksmelet til side i en skål – det skal bruges senere.
- Skær oksekødet i tern, hvis det ikke allerede er det
- Bland karrypulver med ½ dl vand og kom det i en skål
- Skræl løget og skær det i 4-8 stykker
- Kom løget i en minihakker eller en foodprocesser
- Rengør og fjern kernerne fra chilifrugterne. Hak dem fint og kom dem i foodprocesseren
- Skræl og hak hvidløget i store stykker. Kom det herefter i foodprocessoren
- Skræl citrongræs, ingefær og galangal. Skær det i stykker og kom det i foodprocessoren
- Tilsæt gurkemeje i foodprocessoren
- Tilsæt olien til foodprocessoren og kør den til blandingen har ca. samme konsistens som tomatpure. Pastaen kan eventuelt kommes på køl til næste dag
- Varm en wok op til den maksimale varme
- Svits pastaen til den begynder at skifte farve
- Tilsæt nu karryblandingen, kanelstangen (knæk den gerne i 2-3 stykker) og kardemomme kapslerne
- Kom kødet i wokken og svits det til det begynder at få farve
- Tilsæt kokkosmælken, limebladene, salt og limesaften
- Når det koger tilsættes yderligere ½ liter vand
- Når det koger skrues ned på 3/9 varme og retten skal simre i 2-3 timer under let omrøring (ja meget af væsken forsvinder)
- Ca. 10 minutter inden servering blandes kokosmelet i retten
- Lad det koge helt ind hvis kødet serveres med en salat. Hvis der skal bruges “saft” til ris eller lignende serveres inden den er kogt helt ind. Det er dog vigtigt at det får lov til at simre i mindst to timer
- Velbekomme!