Jeg vil rigtig gerne lære mere om at bage forskellige slags brød. Selvom det smager skønt med friskbagt franskbrød, så kan det også blive lidt ensformigt. Derfor er der også dukket en bog om bagning op på min ønskeseddel til jul. Det skal dog ikke stoppe mig for at søge på nettet for at lære. Der er heldigvis masser af steder, hvor man kan lære at bage på det store internet.
Denne gang skulle det foccacia brød bages, som jeg altid har været rigtig glad for at købe i supermarkedets bager, når de har det. Dejen blev lavet i går aftes og den fik lov til at hæve natten over. Da jeg, mod sædvane (sikkert fordi jeg glædede mig til at prøve det nye), vågnede før Signe klokken 05:20 i morges var det derfor nærliggende at stå op og lave det færdigt.
Alt for tidligt stod jeg derfor i køkkenet og lavede den nødvendige krydderolie. Det hele blev lavet, ovnen blev tændt og alt var klart til at brødet skulle i ovnen. Desværre var der ikke helt tid nok til at jeg selv kunne komme det i ovnen, da jeg skulle til undervisning på mit psykologistudie i dag.
Derfor endte det med at Lene måtte sende mig et par MMS’er med billeder og tekst om, hvordan resultatet blev. Det var heldigvis nogle gode beskeder fra hende. Signe fik også lov til at smage derhjemme, og det blev bestemt også godkendt af hende.
Da jeg langt om længe kom hjem, efter en god dag i Ålborg, var det derfor tid til at smage det første hjemmebagte foccacia brød. Det smagte godt. Vi kommer helt sikkert til at lave dette brød mange gange fremover. Det er både nemt, smager godt og så kan det laves med tørgær (vi havde ikke lige andet i huset).
Glæder mig allerede til næste gang, hvor der nok skal eksperimenteres lidt med, hvad der skal i dejen.
/Dann
Ingredienser – foccacia brød
- 10 gram gær eller 2-3 gram tørgær
- 4 dl vand
- 8 dl hvedemel (kan erstattes af Durum for en lidt mere let dej)
- 1 spsk fint salt
- lidt olivenolie
Fremgangsmåde – foccacia brød
- Bland 1 spsk salt og mel sammen i en skål
- Rør gæren ud i vandet til det er helt opløst
- Hæld vandet med gæren op i skålen
- Rør dejen sammen til det har en rimelig ensartet konsistens. Det er en ret våd dej.
- Kom et låg på skålen og sæt den til at hæve ved stuetemperatur i ca. 12 timer
- Lav olien som beskrevet nedenfor
- Forbered en bageplade med bagepapir
- Hæld dejen ud på et melet bord
- Kom godt med mel på hænderne og vend nu dejen ind over sig selv 3-4 gange
- Form dejen til en kugle
- Kom kuglen over på bagepapiret. Nu vil kuglen stille og roligt flade ud, og det er meningen.
- Smør lidt olie ud over dejen så der er olie på hele overfladen
- Lad dejen hæve i ca. 2 timer på bagepapiret ved stuetemperatur uden noget over
- Lav nu krydderolien som beskrevet nedenfor
- Fordel 2 spsk krydderolie ud over brødet
- Lav en masse fordybninger med fingrene ved at trykke ned fra toppen mod bagepladen
- Kom resten af olien ud over brødet så det bliver fordelt pænt – også ned i de huller der lige er lavet
- Lad brødet hæve en times tid ved stuetemperatur uden noget over
- Bag brødet i en forvarmet ovn på 200 grader i 25 minutter. Hvis muligt, så bag det på en pizzasten med bagepapir (for at samle olien op).
- Brødet skal hvilke i mindst 15 minutter inden det spises
- Velbekomme!
Ingredienser – krydderolien
- 3/4 dl olivenolie
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk salt
- 1 spsk tørret rosmarin
- 1 tsk tørret oregano
- 1 tsk tørret timian
- 1 håndfuld frisk persille
- 1 håndfuld frisk basilikum
De forskellige krydderurter kan varieres efter behov. Frisk er bedst, men vi havde ikke så mange forskellige i huset, så det blev i stedet nogen fra skabet… og det virkede fint.
Fremgangsmåde – olien
- Hak de friske krydderurter
- Hak hvidløget
- Kom alle ingridienserne inkl. olien op i en kasserolle
- Varm kasserollen op til lav varme og lad det simre i ca. 20 minutter
- Sæt olien væk til den skal bruges ovenfor. Den skal helst hvile i mere end en time. Den kan sagtens hvile en dag eller mere.
Hej Dann
lækker med endnu en opskrift, ville bare lige anbefale hjemmesiden/blogge http://www.broedet.dk – der er mange lækre opskrifter!!
Knus Hanne
Hej Hanne,
Tusind tak for tippet, den kigger jeg nærmere på.
vh
Dann