Efter at have bladret en del i opskriftsbøger i vores ferie faldt jeg over noget kaldet gnocchi. Gnocchi betyder egentelig klump (frit oversat) og det beskriver meget godt, hvad det er. Det er en form for paste lavet med kartofler i stedet for en del af den mel, der bruges i en dej til pasta.
Jeg var ret usikker på, om det ville smage godt. Heldigvis blev jeg positivt overrasket. Det smagte fantastisk. Meget anderledes end normal pasta, så det kan ikke sammenlignes. Men det skal det nu heller ikke. Gnocchi er helt sin egen.
Denne første gang blev vores gnocchi lavet med en tomatsauce og kødstykker. Jeg tør ikke sige hvad det bliver til næste gang, men da gnocchi er en meget alsidig ting, kan det bruges til nærmest alt hvad man kan bruge pasta til.
Det tog lidt over en time at lave det hele, og det var rigtig sjovt. Jeg glæder mig allerede til vi skal prøve det igen næste gang med noget andet tilbehør.
Hvem havde troet at pasteklumper med kartofler kunne smage så godt?
/Dann
Overordnet fremgangsmåde
- Gå i gang med gnocchi
- Mens kartoflerne koger laves tomatsaucen og den stilles til at simre på lav varme (1/9)
- Færdiggør gnocchi
- Bland gnocchi og tomatsaucen
- Serveres straks
- Velbekomme
Ingredienser – gnocchi
- 600 gram kartofler med skræl (435 gram når de er skrællet)
- 1 tsk salt til kartoffelvand
- 1 tsk salt til pastavand
- 250 gram mel (afhænger lidt af hvor meget væde, der er i kartoflerne)
- 1 æg
Fremgangsmåde – gnocchi
- Varm en gryde med vand op så den koger
- Mens vandet varmes op skrælles kartoflerne
- Kog kartoflerne i ca. 25 minutter til en kniv slipper kartoflerne, når den stikkes ned i midten.
- Hæld vandet fra kartoflerne
- Kom kartoflerne over i en skål
- Lad kartoflerne hvile et par minutter, til de ikke længere er brandvarme
- Mos kartoflerne i skålen, så der ikke længere er nogen klumper
- Ælt kartoffelmosen med hånden og tilsæt ægget
- Bland løbende lidt mel i indtil blandingen bliver mere fast
- Kom dejen ud på et bord og ælt langsomt mere og mere mel i, indtil det ikke længere absorbere særligt meget mel, når det æltes
- Del dejen i fire klumper
- Rul hver klump ud i ruller, der er ca. 1½ cm brede
- Skær rullerne her 2 cm
- Bland lidt mel over stykkerne, så de ikke klistrer fast
- Gnocchi er nu klar til at blive kogt
- Få en gryde med rigeligt vand i kog
- Kom 1 tsk talt i vandet, når det koger
- Kom Gnocchi i vandet
- De skal koge i ca. 5 minutter. Når de kommer i, er de på bunden. De “popper op” til overfladen, når de er færdige. Husk at røre i dem – specielt i starten er det vigtigt.
- Hæld vande fra og lad dem hvile i 30 sekunder
Ingridienser – tomatsauce med kødstykker
- 2 små fed hvidløg
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- 1 tsk rødvinseddike
- 140 gram koncentreret tomat (1 ds)
- 400 gram flåede tomat (1 ds)
- 1 løg
- 1 spsk basilikum
- 1 spsk timian
- 200 gram oksekød i strimler
- 2 spsk olivenolie
Fremgangsmåde – tomatsauce med kødstykker
- Hak løget fint
- Blend de flåede tomater
- Skær kødet ud i små firkanter
- Gør hvidløget klar til at blive presset
- Varm en sautepande op til mellem varme
- Kom 1 spsk olie på panden
- Svits løgene til de er lidt gennemsigtig
- Tilsæt alt andet end kødet og lad det simre på lav varme
- Varm en pande op til høj varme
- Tilsæt 1 spsk olivenolie
- Brun kødet på panden
- Tag kødet fra panden og kom det i saucen
- Saucen er nu klar.