Ungdommen nu til dags

Jeg har de sidste 5 år haft et fast ritual hvert efterår. Formålet med mit lille ritual er at følge lidt med i hvem ungdommen er. Hvad de tænker, hvordan deres verden ser ud.

Jeg husker tydeligt da jeg var 18 år og havde min overbevisning om hvordan verden så ud. Der var ting der var sket for nylig (det år man var i), ting der var sket for længe siden (i ens levetid) og ting der var så gamle at de kun var i historiebøgerne (ting fra før man blev født).

Berlinmuren er et godt eksempel. Den kolde krig et andet. Jeg er født og har levet de første år af mit liv under begge disse ting. Men jeg kan ikke forholde mig til dem. De virker meget fjerne. Tænk sig at leve i en verden hvor der er mure der deler en by og hvor der konstant lurer en trussel om en verdenskrig lige om hjørnet. Det kan jeg ikke forestille mig hvordan det er at leve med. Jeg kan læse mig til det faktuelle i bøger, men ikke følelserne. Ikke hvordan dagligdagen har været.

Ja, vi har i dag andre problemer. Min pointe her er blot at ens perspektiv på verden bliver påvirket meget af ens oplevelser – ens samtid.

Mine forældre har oplevet den kolde krig. Deres forældre har opleveret mindst en verdenskrig og deres forældre igen har oplevet to verdenskrige. Jeg har kun opleveret “mindre” konflikter i verden.

Øjet der ser påvirker i sandhed hvad der bliver set.

Derfor begiver jeg mig én gang om året ind på Beloit Colleges hjemmeside i USA. Her laver de en såkaldt “mindset” liste over hvad dem der er 18 år i år har af verdenssyn. Det åbner altid mine tanker, så derfor er forslaget nu givet videre har et par måneder inden den næste liste kommer.

/dann

One thought on “Ungdommen nu til dags

Der er lukket for kommentarer.