Chili con carne

14. september 2009 | Skrevet af Dann

Chili con carneI sidste uge havde jeg ferie. Af en eller anden årsag, så er ferie lig med at lave mad for mig. Derfor skulle der denne gang prøves noget nyt og det skulle være chili con carne. En ret som jeg ofte har fået når vi har spist på café, men aldrig selv lavet.

Eventyret med chili con carne startede faktisk for et stykke tid siden da vi prøvede nogle færdigblandet blandinger. De smagte faktisk ret godt, men jeg kan bedst lide at lave det selv fra bunden – for hyggens skyld. Derfor blev der ledt efter forskellige opskrifter på nettet og jeg sammensatte nedenstående der faktisk smager ret godt.

Ingredienser

  • 500 gram magert hakket oksekød
  • 2 løg
  • 2 spsk olie
  • 400 gram hakkede tomater
  • 400 gram kidneybønner
  • 140 gram tomatkoncentrat
  • 2 spsk rødvinseddike
  • 3 friske røde chili frugter
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk spidskommen
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk oregano
  • 3 dl vand
  • 1 oksekøds boulionterning

Fremgangsmåde

  1. Skyl bønnerne
  2. Kog bønnerne i ca. 30 minutter til de bliver møre. Brug vand der lige dækker bønnerne i gryden.
  3. Pil og hak løget
  4. Hak den friske chili uden kerner (de skal fjernes inden)
  5. Varm en gryde op til middelvarme og tilsæt olie samt rødvinseddike
  6. Svits løget til det er gennemsigtigt – ikke brunt.
  7. Svits kødet
  8. Tilsæt den friske chili
  9. Oplæs bouillonterningen i vandet i en kasserolle under svag varme.
  10. Tilsæt bouillonen til gryderetten
  11. Tilsæt de resterende ingredienser
  12. Efter 30 minutter hældes vandet fra bønnerne og de kommes i gryden
  13. Lad det simre i 5 minutter og server straks
  14. På billedet er retten lavet med ris

2 kommentarer til “Chili con carne”

  1. Dann siger:

    En variation af opskriften, der smager bedre:

    Nye ingredienser:
    * 2 stjerneanis, hel
    * et lille stykke (2 cm) kanelstang

    Fremgangsmåde – meget overordnet
    1) Kom olien i en stor gryde og varm op
    2) Svits kødet ad to omgange (for at det ikke ligger i lag)
    3) Kom kødet op i en skål væk fra varmen
    4) Svits løg sammen med stjerneanis og kanel i gryden
    5) Følg i øvrigt opskriften ovenfor

    /dann

  2. Dann siger:

    Nogen mener i øvrigt at der skal tilsættes Bourbon, kaffe, brun farin og mørk chokolade.

    Det har jeg endnu ikke prøvet, men glæder mig til at gøre forsøget lid ad gangen.

    /dann