Gullash med hjemmelavet kartoffelmos

8. januar 2011 | Skrevet af Dann

Gullash med hjemmelavet kartoffelmosVi har i løbet af de sidste par måneder fået Gullash i forskellige varianter herhjemme. Baggrunden har været et ønske om at prøve kræfter med lidt flere gryderetter. Efter at have prøvet en række forskellige opskrifter har vi fundet vores egen version, som efter Lenes udsagn “smager helt fantastisk”. Derfor er den opskrift nu også klar til at komme ind i vores faste repertoire.

Det er en rigtig god vinterret, som på billedet er serveret med hjemmelavet kartoffelmos. Gullash kan naturligvis også spises selvstændigt eller med ris.

Vi siger velbekomme!

/Dann

Ingredienser – Gullash

  • 3 gulerødder
  • 2 løg
  • 2 snack peber
  • 50 gram smør
  • 300 gram skåret oksekød
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk stødt paprika
  • 1 spsk stødt salt
  • ½ spsk sort peber
  • 20 kommenfrø
  • 140 gram tomatkoncentrat
  • 1½ liter vand
  • 2 bouillonterninger
  • ½ spsk eddike

Fremgangsmåde – Gullash

  1. Skræl og skær gulerødderne i stykker af forskellig størrelse
  2. Hak løgene fine
  3. Hak snack peberne fint
  4. Skær oksekødet i små stykker af ca. 2×2 cm. De behøver ikke være helt ens
  5. Hak hvidløgene meget fint
  6. Kom de hakkede løg, gulerødder og snack peber i en gryde
  7. Tilsæt smørret til gryden
  8. Efter et par minutter tilsættes det hakkede hvidløg
  9. Under svag (3/9) varme vendes grøntsagerne i smørret indtil det er helt absorberet
  10. Skru op for varmen til mellem (6/9)
  11. Tilsæt det skårne oksekød og vend det rundt med grøntsagerne
  12. Tilsæt krydderierne og tomatkoncentraten under stadig omrøring
  13. Efter ca. 10 minutter tilsættes vandet og bouillonterningerne
  14. Skru helt op for varmen, så det kommer til at koge
  15. Skum overfladen af gullaschen (det trin kan springes over)
  16. Lad retten simre på lav varme (1½/9)  i minimum en time, men meget gerne i mange flere timer
  17. 10 minutter inden servering blandes ½ spsk eddike i gullaschen
  18. Velbekomme

Ingredienser – kartoffelmos

  • 2 kg kartofler
  • 1 tsk muskatnød
  • 50 gram smør
  • 2 dl mælk

Fremgangsmåde – kartoffelmos

  1. Kom kartoflerne på en bagerist
  2. Skær et lille kryds i kartoflerne så dampen kan komme ud
  3. Bag kartoflerne i en forvarmet oven på 200 grader i en time
  4. Når kartoflerne kommer ud fra ovnen, skal de køle af i ti minutter
  5. Skær nu kartoflerne i to dele og tøm indholdt af kartoflerne ud i en skål med en ske
  6. Mos kartoflerne lidt med en manuel kartoffelmoser
  7. Bland smør og mælk i skålen med kartofler
  8. Bland muskatnød i skålen
  9. Brug en håndmikser til at blande ingredienserne endeligt sammen til alle klumper er væk
  10. Kartoffelmosen er klar til servering

En kommentar til “Gullash med hjemmelavet kartoffelmos”

  1. Lene & Dann Bleeker Pedersen » Blogarkiv » Set og sket i 2011 siger:

    […] Gullash med hjemmelavet kartoffelmos […]