Oksekød med penang-karry og ris

Oksekød med penang-karry og risVi, okay mest mig, er rigtig glad for krydret mad. Efter at have opdaget glæden ved at købe hele krydderier og kværne dem selv, så er jeg begyndt at eksperimentere med forskellige opskrifter. En søgen efter ting, jeg kunne prøve, ledte mig i retningen af penang karry. En ret jeg aldrig før har hørt om eller smagt, men det skulle da prøves.

Selve retten er utrolig simpel at lave. Det “svære” er at lave den karry-pasta, der skal bruges i retten. Det er ret  nemt at købe den færdiglavet, men jeg kan godt lide at lave tingene fra bunden, så det skulle naturligvis også prøves. Det var dog hurtigt tydeligt, at vores minihakker ikke ville være nok (=nem) at bruge til formålet. Derfor endte det med at vi købte en foodprocessor efter en tur i Imerco.

Det er selvfølgelig lidt snyd at lave det i en foodprocessor. Egentlig skal det laves i en morter, så det er væsken fra ingredienserne, der gør det til en pasta. Det synes jeg dog er lidt for bøvlet (selvom det sikkert skal prøves på et tidspunkt). Derfor endte det med en foodprocesser fremfor en stor granit morter.

Opskriften har taget et par gange at ramme helt rigtigt. Helt konkret, så har det handlet om, hvor meget chili, der skulle i karry-pastaen for at det passer til vores smag. Første gang var den så stærk, at Lene havde svært ved at spise den. Det har vi nu løst, og nu spises det med velbehag.

Resultatet blev fantastisk. Retten er krydret og stærk på samme tid. Den smager af utrolig meget. Det er helt klart en fast del af vores madplan fremadrettet.

/Dann

Ingredienser

  • 100  gram penang karry-pasta – eller halvdelen af nedenstående opskrift (se seperat opskrift nedenfor eller køb det i en butik)
  • 400 ml kokosmælk (1 dåse)
  • 300 gram skåret kød
  • 2 spsk palmesukker – 40 gram
  • 2 spsk soyasauce
  • 1 spsk fiskesauce
  • 3 tørrede kafir limeblade

Fremgangsmåde

  1. Lav eventuelt karrypastaen, hvis der ikke bruges en, der er købt på forhånd
  2. Varm en wok op til høj varme
  3. Tilsæt 2/3 af kokosmælken og lad den koge i 2-3 minutter
  4. Tilsæt penang karry-pasta og lad det koge med i et minut
  5. Tilsæt kødet indtil det er blevet farvet på ydersiden
  6. Kom resten af kokosmælken i
  7. Tilsæt palmesukker, soyasauce, fiskesauce og kafir limeblade
  8. Lad det simre på lav varme (4/9) i 30 minutter til kødet er klart
  9. Fjern de tørrede limeblade
  10. Server eventuelt med tyndt skåret limeblade og røde chilier drysset over
  11. Velbekomme!

Penang karry-pastaIngredienser – Penang karry-pasta

  • 2 stk citrongræs
  • 3 tørrede chili (Capsicum annuum)
  • 7 små skarlotteløg
  • 5 kinesiske hvidløg
  • Skallen af en halv citron
  • 3 cm galangalrod
  • 1 bundt frisk koriander
  • 2 spsk jordnødder (uristede og usaltede peanuts)
  • 1 tsk sorte peberkorn
  • 1 tsk korianderfrø
  • 1 tsk spidskommenfrø
  • 1½ dl vand

Fremgangsmåde – Penang karry-pasta

  1. Riv de tørrede chili’er over i to stykker og kom dem op i en skål med vand
  2. Vent nu minimum 40 minutter på at chili’erne bliver bløde
  3. Klargør en foodprocesser
  4. Rist jordnødderne og fjern skallen
  5. Rist peberkorn, korrianderfrø og spidskommenfrø på en pande ved middel varme i 4 minutter
  6. Kværn krydderierne i en krydderikværn
  7. Skræl (skær skrællen væk) galangal rodden og skær den ud i små stykker
  8. Skræl hvidløgene og skær dem i mindre stykker
  9. Vask og skær den friske koriander i mindre stykker
  10. Skræl skalotteløgene og skær dem i mindre stykker
  11. Fjern det yderste af citrongræsset, slå på bunden så smagen frigøres og skær dem over i små stykker (husk at det kun er “bunden” der skal med)
  12. Riv skallen af den halve citron
  13. Hæld vandet fra chili’erne
  14. Kom det hele (inkl vandet fra ingredienslisten) i foodprocessoren
  15. Kør det i ca. 3 minutter til det er en “pasta” (tilsæt eventuelt mere vand hvis nødvendigt)
  16. Alt i alt giver dette for mig 190-300 gram karrypasta. Det kan fryses ned, hvis nødvendigt.

2 thoughts on “Oksekød med penang-karry og ris

  1. Vi har nu også prøvet at købe penang-pasta færdiglavet. Det smager OK, men ikke nær så godt som det hjemmelavede – heller ikke når det bliver frosset.

    Det er selvfølgelig noget billigere at købe det færdige fremfor at lave det selv, men smagen gør forskellen… så vi kommer til at lave vores eget fremover.

    /dann

Der er lukket for kommentarer.