Gammeldags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsbollerDet er fastelavn. Hvad er mere naturligt til fastelavn end fastelavnsboller? For os hænger de to ting i hvert tilfælde tæt sammen. Derfor skulle der også bages fastelavnsboller herhjemme. Efter en del søgen frem og tilbage på internettet fik jeg sammensat min egen opskrift, som jeg gerne ville prøve. Resultatet blev heldigvis godt, så det er nu blevet til en rigtig opskrift her på hjemmesiden.

For mig er dette bare fastelavnsboller. Det var Lene, der måtte undervise mig i, at de hedder gammeldags fastelavnsboller, når fyldet er inde i på denne måde. En lærdom jeg tog med mig, da jeg bestilte fastelavnsboller hos en bager. Det var noget ganske andet.

På billedet er fastelavnsbollerne serveret med 3 chokoladeknapper på toppen, der er smeltet og så smurt ud med en finger. Derefter er der drysset flormelis over med en si. Denne del er dog ikke en del af selve opskriften på bollerne.

Fastelavnsbollerne er et stort hit for såvel Signe som Lene, så det er helt sikkert ikke sidste gang vi laver dem (selvom der jo godt nok er laaaaang tid til næste fastelavn).

/Dann

Ingredienser – bolledej – 15 boller

  •  500 gram hvedemel
  • 150 gram smør
  • 2 dl mælk
  • 1 æg
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 50 gram frisk gær

Fremgangsmåde

  1. Pisk æg, sukker, salt og vaniljesukker sammen i en lille skål
  2. Varm mælken op i en gryde og tilsæt smørret
  3. Når smørret er smeltet tages det var varmen
  4. Når blandingen bliver lunken blandes gær, æg, sukker, salt og vaniljesukkeret i
  5. Lad det hvile i ca. 5 minutter
  6. Kom blandingen op i en stor skål og tilsæt melet
  7. Ælt dejen sammen i ca. 5 minutter
  8. Stil dejen til at hæve i ca. 1½ time til dobbelt størrelse
  9. Imens den hæver, laves cremen (se nedenfor)
  10. Del dejen i to stykker
  11. Rul hvert stykke ud så det er ca. ½ cm tykt
  12. Skær nu “pladen” ud i ca. 8 kvadratiske  stykker
  13. Placer en spiseskefuld af cremen midt på hvert stykke
  14. Forbered en eller to bradepande med bagepapir
  15. Fold bollerne sammen om cremen og placer dem med samlingen nedad på bradepanden
  16. Bollerne skal nu hæve i ca. 1 timer
  17. Bag dem 15 minutter på 200 grader i en forvarmet ovn
  18. Bollerne skal afkøles på en bagerist i mindst 15 minutter, inden de må spises
  19. Velbekomme!

Ingredienser – creme

  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 æg
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk Maizena
  • 3 dl mælk

Fremgangsmåde – creme

  1. Pisk æg, sukker, maizena og vaniljesukkeret sammen i en lille skål
  2. Kom mælken i en gryde og sæt det til at varme op under omrøring
  3. Lige før mælken begynder at  koge tilsættes æggeblandingen og der røres kraftigt rundt
  4. Fortsæt med at røre rundt mens kasserollen er på middel varme
  5. Når massen er stivnet, er den klar til brug
  6. Sæt cremen til side, indtil den er kølet af
  7. Den kan nu bruges i bollerne