Blødkogt æg

Blødkogt ægDet lyder banalt at koge et æg, og det er det egentligt også. Men når det kommer til at koge et æg “perfekt” blødkogt, så er det straks en anden sag. For mig skal det helst være sådan, at hviden har sat sig, men ikke er helt stiv endnu. Blommen må gerne være helt blød. Efter en del forsøg vidste det sig, at det faktisk slet ikke er så nemt at ramme det helt rigtigt hver gang. En masse søgen frem og tilbage på nettet afslørede at den del af forklaringen på det svære i at koge et perfekt blødkogt æg er, at der er forholdsvis lille temperaturforskel, på hvornår hviden og blommen begynder at stivne. Det er altså en relativ snæver temperatur, der skal “rammes” inde i midten af ægget.

En masse forsøg og en del undersøgelser på nettet har nu afsløret det perfekte æg for os. Dommen fra Lene er også klar “hmmmmmmm” blev der sagt første gang, jeg ramte rigtigt. Mere sagde hun ikke. Hun havde nemlig travlt med at spise æg.

Blødkogte æg kommer naturligvis aldrig til at stå alene som en ret herhjemme, men som en del af en morgenmad eller en brunch, er det perfekt. Nu hvor vi har ramt det helt rigtige, er der ingen tvivl om, at vi kommer til at bruge det lidt mere, end vi har gjort hidtil.

/Dann

Ingredienser

 • 1 æg (eller et passende antal)
 • Vand

Fremgagsmåde

 1. Fyld en kasserolle med vand, så det er næsten op til toppen (dette er i modsætning til mange klassiske metoder, hvor vandet kun lige skal dække. Det skal det ikke her for at temperaturen i vandet ikke falder for meget, når ægget kommer i)
 2. Varm vandet op uden låg på høj (8/9) varme, indtil der er en del bobler i bunden af kasserollen og den første damp begynder at komme
 3. Kom nu ægget i kasserollen
 4. Hold temperaturen i vandet, så det ikke kommer til at buldrekoge, men holder sig som beskrevet i skridt 2
 5. Efter 6 minutter tages ægget op
 6. Lad det hvile i 1 minut
 7. Ægget er nu klar til servering
 8. Velbekomme!

2 thoughts on “Blødkogt æg

 1. Gælder det for alle æg, jeg mener afhængig af æggenes størelse, samt antal af æg.

  Har aldrig prøvet en æggekoger, må ikke anskaffe den for Fruen i huset.

  Mange hilsner

  John

 2. Hej John,

  Super godt spørgsmål. Jeg har ikke prøvet det med mere end et par æg ad gangen. Det hele handle rom temperaturen i vandet og i ægget. Hvis der er meget væske i forhold til æg, så betyder det ikke så meget temperaturen at der kommer æg i vandet. Men hvis du fylder en gryde helt op med æg så vil det sænke temperaturen ret meget og derved vil det kræve noget mere tid.

  Jeg vil derfor anbefale at gryden/kasserollen er en del større end mængden af æg der kommer i.

  Vedr. størrelse så ja. I hvert tilfælde hvis det er købeæg (jeg køber direkte fra en bondemand og her får jeg dem i forskellige størrelser og det virker lige fint på dem – men der er ikke kæmpe forskel i størrelserne).

  Jeg har desværre heller ikke prøvet en æggekoger, så jeg kan ikke hjælpe med om denne metode er lige så nem.

  /dann

Der er lukket for kommentarer.