Bagt kartoffelmos med oksekød

22. september 2014 | Skrevet af Dann

Bagt kartoffelmos med oksekødI et utal af fjernsynsudsendelser og i lige så mange bøger er jeg stødt på Sheppards Pie. Det var derfor tid til at prøve sheppards pie. Nu er vi dog ikke specielt glade for lam herhjemme. Det blev derfor til en variant med oksekød, der derfor har fået et lidt andet navn.

Retten smager rigtig godt og er relativ nem at lave, selvom det tager lidt mere tid, end vi har på en hverdag. Det er altså en nem weekendret.

Signe er helt pjattet med at spise retten, der her er serveret med coleslaw. Lene kan heldigvis også rigtig godt lide det. Derfor er det nu blevet en fast del af vores madplanlægning.

/Dann

Ingredienser – rigeligt til 6 personer

  • 450 gram hakket oksekød
  • ½ spsk rosmarin
  • ½ spsk timian
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stort løg
  • 1 stor gulerod
  • 1 dl rødvin
  • 1 spsk worcester sauce
  • 70 gram tomatpure
  • lidt olievenolie til stegning
  • 200 ml vand
  • 1/4 boulionterning, hønse
  • Salt til kogning af kartofler
  • 1,2 kg kartofler
  • 2 æggeblommer
  • 25 gram smør
  • 1/4 l fløde
  • 20 gram parmasan (skal være ca. 1 dl, når revet)
  • 1 tsk salt til kartoffelmos
  • 1 tsk peber til kartoffelmos

Fremgangsmåde

  1. Skræl og hak løget fint
  2. Skræl guleroden og fjern spidsen
  3. Skræl og hak hvidløget fint
  4. Riv guleroden på et rivejern
  5. Varm en gryde op på høj (8/9) varme
  6. Kom olien i gryden
  7. Svits kødet i 3 minutter til det er blevet brunet
  8. Tilsæt løg, hvidløg og gulerod
  9. Rør godt rundt i et par minutter
  10. Skru ned til svag (3/9) varme
  11. Kom tomatpure, timian og rosmarin op i gryden
  12. Rør godt rundt
  13. Tilsæt nu rødvin og worcester sauce
  14. Rør godt gundt og tilsæt nu vandet og boulionterningen
  15. Lad det simre i minimum 30 minutter i gryden. Det skal reducere, så der næsten ikke er noget væske tilbage
  16. Kom indholdet af gryden op i et ovnfast fad (med en del plads i højden, da der skal være kartoffelmos ovenpå)
  17. Lad det køle af i mindst 15 minutter (så det bliver lidt fast)
  18. Skræl kartoflerne
  19. Kog kartoflerne i let saltet vand
  20. Riv parmasanosten
  21. Efter ca. 15 minutter (gennemfør gaffeltesten) tages kartoflerne af varmen og vandet drænes fra
  22. Kom nu kartoflerne op i en skål
  23. Bland smør, fløde, salt, peber og æg op i skålen
  24. Mos nu det hele sammen med en kartoffelmoser
  25. Med en ske kommes kartoffelmosen forsigtigt ovenpå kødet i fadet (pas på at det ikke bliver blandet)
  26. Fordel kartoffelmosen, så den bliver ensartet i overfladen. Lav eventuelt et mønster med en kniv eller en gaffel
  27. Nu kan fadet eventuelt stå et par timer og vente til det skal i ovnen
  28. Bag fadet 30 minutter i en forvarmet ovn på 200 grader
  29. Retten er nu klar
  30. Velbekomme!

Der er lukket for kommentarer.