Rødkål

2. december 2013 | Skrevet af Dann

RødkålEn klassisk del af menuen juleaften, og ikke mindst de traditionsrige julefrokoster, er rødkål. Færdiglavet rødkål kan købes billigt i butikkerne, og det smager faktisk ret godt. Herhjemme vil vi dog gerne prøve at lave alting mindst en gang. Derfor skulle vi prøve at lave rødkål sidste jul. Der blev søgt på opskrifter og efter et par forsøg, endte vi med nedenstående opskrift, der giver en klassisk rødkål.

Selvom det koster væsentligt mere at lave det selv, fremfor at købe det, så tror jeg, at vi fremadrettet vil lave rødkål selv – om ikke andet så for hyggens skyld. Den rødkål variant vi endte med var meget klassisk. Vi har også prøvet en variant med en mere nuanceret smag. Her tilsatte vi 1 stang kanel, et laurebærblad og skiftede ½ dl af eddiken med balsamico. Det smagte super godt, men var ikke den “klassiske” rødkål. Vi endte derfor med nedenstående opskrift. Hvis der skal prøves krydderier, så vil jeg kanbefale at et par hele allehånde tilføjes også.

Rødkål bliver nok aldrig en fast del af vores madplan, men vi kommer til at lave det hver jul.

/Dann

Ingredienser

  •  Et (lille) rødkål
  • 260 gram sukker
  • 3½ dl eddike
  • ½ spsk salt
  • 200 gram ribsgele
  • Lidt atamon (til at skylle glas)

Fremgangsmåde

  1. Fjern de yderste blade fra rødkålen
  2. Skær rødkålen over på midten
  3. Fjern stokken fra rødkålen
  4. Hak rødkålen i den størrelse, der ønskes (jeg gør det i grove stykker).  500 gram hakket rødkål passer til resten af opskriften
  5. Kom den hakkede rødkål op i en stor gryde
  6. Hæld eddiken over rødkålen og lad det simre i en times tid ved lav (3/9) varme
  7. Hæld sukkeret, ribsgele og saltet i gryden. Tilsæt eventuelt yderligere krydderier om ønsket
  8. Lad det simre videre i ca. 2 timer, til det får den ønskede konsistens
  9. Skyl et par sylteglas i først kogende vand og derefter atamon
  10. Kom den varme rødkål på glas og luk dem straks. Den kan holde et par uger i køleskabet
  11. Velbekomme!

Der er lukket for kommentarer.