Grahamsbrød

30. september 2012 | Skrevet af Dann

GrahamsbrødJeg kan rigtig godt lide at bage. Derfor eksperimentere jeg ofte med forskellige måder at bage på og med forskelige måder at lave dejen på. Denne gang er det blevet til et brød med grahamsmel og hvedemel. Resultat synes jeg smager rigtig godt og er en dejlig variation i forhold til et klassisk brød, der kun er med normalt hvedemel.

Dels som et forsøg og dels fordi det bare er sjovt, så har jeg bagt dejen på tre forskellige måder. For det første er den bagt i en gryde for at bevare fugten og give den en rund form. For det andet er det bagt i en brødform for at give det en klassisk franskbrøds form. For det tredje er det formet til et brød og bagt på en bagesten. Alle tre ting blev super gode. Når man husker at sprøjte vand ind i ovnen til de to sidste metoder, så synes jeg også at skorpen bliver super sprød. Jeg har ikke nogen præference for en af de tre metoder, men det er sjovt at gøre det lidt forskelligt.  Det eneste jeg kan bemærke er at det er meget nemmere at skære af det, der er formet som et franskbrød ved at blive bagt i en form.

Fremadrettet tror jeg at jeg skærer opskriften ned til 1/3 da der er tre brød gemt i denne opskrift. Men til en god brunch med gæster eller noget lignende er det en meget passende portion.

/Dann

 

 

Ingredienser

  • 300 gram grahamsmel
  • 1 dl surdej på hvede
  • 950 gram hvedemel
  • 8 dl vand
  • 15 gram gær
  • 2 spsk salt

Fremgangsmåde

  1. Kom vand, surdej og gær op i en skål
  2. Rør godt rundt så surdejen og gæren bliver helt opløst
  3. Lad det hvile i 5 minutter
  4. Tilsæt nu grahamsmelet og bland det rundt
  5. Tilsæt 500 gram af hvedemelet sammen med salt og bland det godt rundt
  6. Lad dejen hvile i 15 minutter
  7. Tilsæt resten af hvedemelet
  8. Ælt dejen i 10-15 minutter
  9. Form dejen til en kugle
  10. Sæt dejen til at hæve i en tildækket skål i køleskabet i ca. 12 timer
  11. Del dejen i tre lige stor dele
  12. Form hver del til et brød
  13. Lad brødet hæve tildækket i 3 timer
  14. Bag det på en af tre måde ved 250 grader i en forvarmet ovn
    1: I en gryde der er forvarmet i 30 minutter med låg og efterfølgende i 15 minutter uden låg ved 220 grader
    2: I en form hvor brødet hæver i. Bag det da i 25 minutter.
    3: På en bagesten i 25 minutter. Husk at sprøjte med vand
  15. Brødet skal køle af i mindst 15 minutter inden det kan serveres
  16. Velbekomme!

Der er lukket for kommentarer.