Fuldkornshvedebrød med surdej

8. december 2013 | Skrevet af Dann

Fuldkornshvedebrød med surdejI lighed med mit surdejs hvedebrød, har jeg også udarbejdet en opskrift på et rigtig godt fuldkornsbrød med surdej. Brødet er blevet bagt næsten hver anden uge herhjemme det sidste stykke tid, da det smager super godt og faktisk også holder rigtig længe. Det er helt klart et af mine favoritbrød. Ikke nok med at det smager rigtig godt, så er det faktisk også et brød, der er relativt nemt at lave, når vi taler brød på surdej. Den kombination gør, at det er et sikkert hit herhjemme.

Brødet er en fast del af vores madplan.

/Dann

Ingredienser (1 brød)

  • 100 gram vand
  • 1 spsk surdej på hvedemel
  • 50 gram fuldkorns speltmel
  • 50 gram hvedemel
  • 350 gram vand
  • 325 gram fuldkornshvedemel
  • 200 gram hvedemel
  • 10 gram salt

Fremgangsmåde

  1. Kom 100 ml. vand op i en skål
  2. Opløs surdejen i vandet
  3. Bland 50 gram hvedemel og 50 gram fuldkorns speltmel op i skålen
  4. Indholdet i skålen skal nu hvile tildækket i 12 timer ved stuetemperatur. TIP: Tiden kan forlænges ved at komme det i køleskabet i løbet af forløbet. Den er klar, når den “bobler”.
  5. Kom 350 ml. lunken vand op i en stor skål
  6. Hæld fordejen (surdejen) op i skålen og opløs den helt i vandet
  7. Hæld nu 325 gram fuldkornshvedemel og 200 gram hvedemel op i skålen
  8. Bland det hele godt, så der ikke er noget “tørt” mel tilbage i skålen. Den skal ikke æltes.
  9. Sæt dejen til at hvile tildækket i 40 minutter
  10. Drys saltet ud på toppen af dejen
  11. Vend nu dejen ind over sig selv ved at trække i bunden af den ene side af kuglen ind over toppen i den anden side. Gentag dette 3-4 gange.
  12. Sæt dejen til at hæve tildækket i 30 minutter.
  13. Gentag skridt 11 og 12 således at den samlede tid fra første vending til slut er 3½-4 timer
  14. Kom dejen ud på et let melet bord
  15. Form dejen til en kugle ved at trække dejen ind over sig selv mange gange
  16. Lad dejen hvile tildækket i 40 minutter
  17. Hvis kuglen er “flydt meget ud” gentages skridt 14 og 15
  18. Form kuglen igen til en ny kugle
  19. Forbered en hævekurv (21 cm. / 1 kg) med et viskestykke, der er let melet
  20. Kom dejen op i hævekurven
  21. Lad brødet hæve tildækket i 3½-4 timer. TIP: Her kan det kommes i køleskabet i 8-12 timer i stedet.
  22. Kom en støbejerngryde med låg i ovnen
  23. Varm ovnen op til 250 grader og vent 15 minutter efter ovnen indikerer, at den er klar
  24. Tag gryden ud af ovnen og fjern låget
  25. Vend brødet ud i gryden
  26. Skær et mønster med en skarp kniv i toppen af brødet
  27. Kom hurtigt låget på gryden
  28. Kom gryden tilbage i ovnen
  29. Bag nu brødet inde i gryden med låg i 30 minutter ved 250 grader
  30. Efter 30 minutter fjernes låget og brødet bages videre i yderligere 20 minutter
  31. Tag gryden ud af ovnen og vend brødet ud på en bagerist
  32. Lad brødet køle af i minimum 15 minutter
  33. Brødet er nu klart til at blive spist.
  34. Velbekomme!

Der er lukket for kommentarer.