Bearnaise mayonnaise

3. marts 2013 | Skrevet af Dann

Bearnaise mayonaiseHver gang vi laver bearnaise, så laver vi altid rigeligt essens. På den måde har vi en super god smagsgiver stående i køleskabet, som vi kan bruge til andre gode ting. For et års tid siden prøvede vi første gang at bruge det som starten til en mayonnaise. Lene var lidt skeptisk første gang hun smagte, men efter første smagsprøve var der ingen vej tilbage. Dette skulle vi gøre hver gang vi lavede bearnaise, og også gerne flere gange end det.

Siden er det blevet til mayonnaise med bearnaise smag mange flere gange, end vi kan tælle. Det er for længst blevet en fast del af vores madplan, da det er en kæmpe favorit for såvel Signe som Lene. At det også kun tager fem minutter at lave når først essensen ellers er klar, ja så er det en hurtig og nem dressing.

/Dann

Ingredienser

  • 1 spsk tørret estragon
  • 2 spsk hjemmelavet bearnaiseessens (mindre hvis det er købt) – se nedestående opskrift
  • 2 pasteuriseret æggeblommer
  • 250 ml. (solsikke) olie

Fremgangsmåde

  1. Lav eventuelt bearnaiseessesen (se nedenfor)
  2. Kom æggeblommerne op i en skål
  3. Hæld bearnaiseessensen op i skålen
  4. Pisk det hele godt sammen, indtil det begynder at blive luftigt
  5. Pisk nu forsigtigt ganske få dråber olie i skålen ad gangen
  6. Efterhånden som olien bliver optaget nemmere og nemmere så piskes olien i i en tynd stråle
  7. Når alt olien er pisket ned i skålen er det tid til at tilsætte den tørrede estragon
  8. Knus den tørrede estragon med hånden og drys den ned i skålen
  9. Pisk det godt sammen
  10. Mayonnaisen er nu klar
  11. Velbekomme!

Ingredienser – Bearnaiseessens

  • 3 skalotteløg
  • ½ dl og 3 spsk hvidvinseddike
  • 3/4 dl hvidvin
  • 1 spsk tørret estragon
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk peber

Fremgangsmåde – Bearnaiseessens

  1. Skræl og hak løgene meget fint
  2. Kom hvidvinsesdikke, hvidvin, finthakket løg, salt, peber og estragon op i en lille kasserolle.
  3. Kog blandingen ind til lidt over halvdelen af væsken er væk på mellem (5/9) varme
  4. Brug en si til at hælde blandingen over i en beholder. På den måde er det kun væsken, der er tilbage. Væsken der er tilbage kaldes bearnaiseessens. Indholdet i sien kan kasseres (eller benyttes i mayonnaisen til at give endnu mere smag).
  5. Bearnaiseessesen er nu klar

Der er lukket for kommentarer.