Boller i karry

17. juli 2012 | Skrevet af Dann

Boller i karryBoller i karry er nærmest indebegrebet af en klassisk ret. Alligevel viste den sig ikke at være helt så nem at lave for os, som vi troede. Faktisk har det taget en hel del forsøg at ramme denne opskrift. Det har primært været saucen, der har været svær at få lavet helt rigtig. Heldigvis er det efter en del forsøg nu lykkedes os at lave denne klassiske ret på en måde, så vi rigtig godt kan lide den.

På billedet er der serveret ris og en relish til retten. Risene er lavet helt normalt mens den viste relish kommer i en anden opskrift i de kommende uger. Kombinationen her er super god. Det med en lidt syrlig relish står rigtig godt til karrysaucen.

Selvom vi nok holder en lille pause med at spise retten (vi fik den ret tit, mens vi forsøgte at ramme rigtigt), så er det helt sikkert en ret, der bliver en fast del af vores madplan herhjemme.

/Dann

Fremgagsmåde – overordnet

  1. Lav først kødbollerne
  2. Lav herefter saucen
  3. Til sidst (eller sideløbende med saucen) laves ris eller lignende tilbehør
  4. Velbekomme!

Ingredienser – kødboller

  • 500 gram hakket svinekød
  • 1 æg
  • 1½ løg
  • 1 tsk karry
  • 0,5 dl mælk
  • ½ tsk spidskommen
  • ½ tsk stødt koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 1 spsk salt
  • 1 terning hønseboulion
  • 1 laurbærblad

Fremgangsmåde – kødboller

  1. Skræl og hak løget fint (gem de dele af løget, der kan bruges, men ikke hakkes)
  2. Slå ægget ud i en skål
  3. Kom det hakkede løg og alle de øvrige ingredienser op i skålen
  4. Pisk det sammen i 3-5 minutter med en elpisker
  5. Stil farsen i køleskabet i minimum 30 minutter
  6. Fyld en gryde op med vand
  7. Kom boulionterningen og 1 spsk salt i gryden
  8. Kom en si øverst i gryden
  9. Kom de gemte dele af løget sammen med et laurebærblad op i sien. Begge dele skal altså være inde i sien, men nede i vandet
  10. Varm gryden op til vandet koger på høj varme
  11. Skru ned på 6/9 varme, så det ikke koger med bobler
  12. Når de 30 minutters hvile (af farsen) er overstået fjernes sien fra gryden
  13. Tag farsen ud af køleskabet
  14. Form kødboller ud af dejen og kom dem i gryden (de bliver blancheret, når vandet ikke koger mere => de “splatter” ikke ud)
  15. Når kødbollerne kommer op til overfladen, er de næsten klar. Lad dem blive i vandet 3 minutter yderligere og fjern dem så med en hulske op i en skål
  16. Gentag processen indtil alle bollerne er færdige
  17. Gem 1 L af kogevandet til brug for saucen (som nu kan startes)
  18. Bollerne er nu færdige

Ingredienser – karrysauce

  • 2 spsk olie
  • 1½ løg
  • 1 gulerod
  • 2 fed hvidløg
  • 1 æble
  • 1 cm frisk ingefær
  • 1/4 L fløde
  • 1 L af kogevandet fra bollerne
  • 2 spsk karry
  • ½ tsk chili
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 2 spsk Maizena sovsejævner
  • 1 tsk eddike

Fremgangsmåde – karrysauce

  1. Skræl og hak løget groft
  2. Skræl og hak gulerødderne groft
  3. Skær æblet med skræl i grove tern (undgå kernehuset)
  4. Skræl og hak hvidløget
  5. Skræl og hak ingefæren
  6. Varm en sautepande op på høj varme
  7. Kom olien på panden
  8. Svits løg, æble, hvidløg og ingefær i ca. 4 minutter på panden
  9. Tilsæt karry og chili på panden og svits det med i ca. 2 minutter
  10. Tilsæt nu 1 L kogevand fra bollerne
  11. Skru ned på svag (3/9) varme og lad det simre i ca. 30 minutter
  12. Kom fløden i saucen og lad det simre i ca. 5 minutter
  13. Kom det hele i en blender (eventuelt ad flere omgange) og blend det helt fint
  14. Kom saucen over i en gryde
  15. Tilsæt citronsaft, salt og peber
  16. Jævn saucen ved at tilsætte Maizena sovsejævner
  17. Tilsæt bollerne i saucen og rør rundt
  18. Tilsæt edikken og rør godt rundt
  19. Varm bollerne op i saucen (tager ca. 5 minutter)
  20. Saucen er nu klar

Der er lukket for kommentarer.