Knækbrød

2. september 2011 | Skrevet af Dann

KnækbrødVi har gennem noget tid købt forskellige slags knækbrød herhjemme. Fra tid til anden synes Signe og Lene nemlig, at det er et stort hit at spise. Det har derfor i et stykke tid stået på listen over ting, jeg skal prøve at bage. Efter lidt research på nettet og i bøger har jeg fået sammensat en opskrift som smagte de to piger herhjemme rigtig godt. Faktisk var Signe så glad for dem, at hun hellere ville have dem end slik.. så noget må jo være gjort rigtigt.

Her er en specifik opskrift, men den kan varieres med alle slags kerner og mel.

/Dann

P.S. Ved opgørelsen af ingredienserne står der en procentsats i parentes. Den stammer fra bagerens procentformel, som jeg begyndte at bruge, da jeg lavede ciabatta. Bemærk at jeg ikke opgør surdejen som hverken vand eller hvedemel, men i stedet som en “neutral” ingrediens.

Ingredienser

  • 35 gram (1 dl) havregryn (4,5%)
  • 50 gram (1 dl) sesamfrø (6,5%)
  • 60 gram (1 dl) hørfrø (7,8%)
  • 50 gram (1 dl) solsikkekerner (6,5%)
  • 15 gram (1 spsk) salt (1,9%)
  • 200 gram (2 dl) vand (25,9%)
  • 90 gram (1 dl) olie (ikke olivenolie) (11,7%)
  • 150 gram hvedemel (19,4%)
  • 50 gram grahamsmel (6,5%)
  • 30 gram (½ dl) rugmel (3,9%)
  • 5 gram (1 tsk) bagepulver (0,6%)
  • 30 gram (1 spsk) surdej baseret på rugmel (3,9%)

Fremgangsmåde

  1. Kom vandet op i en skål
  2. Bland surdejen i vandet til den er helt opløst
  3. Bland rugmelet og grahamsmelet i skålen
  4. Lad blandingen hvile i 30 minutter (dette skridt kan springes over, hvis man har travlt)
  5. Bland de øvrige ingredienser i skålen (det er en meget klistret dej)
  6. Lad dejen hvile i 30 minutter under dække (dette skridt kan springes over hvis man har travlt)
  7. Forbered to stykker bagepapir på køkkenbordet
  8. Del dejen i to lige stor dele, og kom hver del midt på bagepapiret
  9. Kom et stykke bagepapir over dejen og brug en kagerulle til at rulle den ud så den fylder hele bagepapiret
  10. Gentag det for den anden portion
  11. Skær dejen med en kagespore (eller lignende) i den størrelse som knækbrødet skal være
  12. Bag knækbrødene (gerne samtidig) i en forvarmet ovn med varmluft på 180 grader i 20-25 minutter
  13. Tag knækbrødene ud og lad dem køle lidt til de kan røres ved
  14. Knæk dem langs de “streger”, der blev skåret inden de kom i ovnen, og lad dem afkøle helt
  15. Knækbrødene er nu klar
  16. Velbekomme!

En kommentar til “Knækbrød”

  1. Kristina Vethe siger:

    Hei Lene, Dann og Signe!

    Her er en liten hilsen fra Norge for å fortelle hvor fantastisk gode knekkebrødene deres er. Jeg er Gerts kusine og besøkte for ikke lenge siden Dora, Gert og Bodil. Dere var hjemme og laget bolsjer.
    Gert ga oss en smak på knekkebrødene og da var jeg nødt til å få oppskriften.
    Nå har jeg bakt dem to ganger her hjemme og det er en stor suksess.
    Jeg har ikke surdej, men det går fint likevel.

    Jeg ser litt på disse sidene deres og det er hyggelig å bli litt kjent med familien på denne måten.

    Vennlig hilsen Kristina